A Nemzeti Színház lehet a kultúr-tao eltörlésének legnagyobb nyertese

2019 május 15. szerda, 15:03

A Válasz Online értesülései szerint a kulturális tao eltörlését támogató Vidnyánszky Attila lesz a rendszer kivezetésének legnagyobb haszonélvezője: a Nemzeti Színház ötszörösét kaphatja vissza annak a pénznek, amelyre taóból jogosult lett volna. “Eközben remek játszóhelyek a létükért küzdenek. Politikailag is furcsa az új konstrukció, hiszen a teljes vidék, a határontúliak, de a népművészek és a komolyzenészek sem minősülnek benne nemzetstratégiai fontosságúnak” – számolt be a válaszonline.hu.

Míg a Nemzeti Színház a jegybevételei alapján 2018-ban 76 millió forint tao befogadására volt jogosult, ennek az összegnek több mint tízszeresét ítélték neki: 800 millió forintot. Ennyivel „kompenzálja” az állam 76 millió kiesését – miközben patinás játszóhelyek, fesztiválok a tao megszüntetése miatt épp a bezárás küszöbén egyensúlyoznak.

A valaszonline.hu arról is beszámolt, hogy hónapokkal ezelőtt, amikor az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) nyilvánosságra hozta a tao-pótlás igényeinek bejelentéséhez szükséges nyomtatvány kitöltési segédletét 11 kategóriát jelölt meg, amelyben igényeiket jelezhetik az érintettek, köztük a  „Nemzetstratégiai előadó-művészeti intézmények” kategóriát.  “A rettentően hivatalosnak tűnő megfogalmazást azonban hiába keresi bárki az előadó-művészeti törvény szövegében. Ilyet az nem ismer. S hogy akkor mégis melyek ezek az intézmények? Ennek megállapítása pontosan olyan hasraütés-szerűen történt, ahogy szokott: aki közel van a tűzhöz, az lesz nemzetstratégiai jelentőségű. Az Opera ilyetén minősítése ellen persze aligha lehet kifogása bárkinek, a Nemzeti Színház is belefér, még a Müpa mellett is lehet érveket hozni – ezeken kívül azonban az Operett, a cirkuszcég MACIVA és a Pesti Magyar Színház (igazgató: Zalán János) érdemesült a kategóriára. S a fejenként 800-800 millió forintra. Az eredeti terv azonban több sebből is vérzett: egyrészt így az Operett vagy az Opera kevesebbet kapott volna, mint amire taóból számíthatott, a Nemzeti több mint tízszeres dotálása pedig a teljes szakmának, még a Fidesz-közelieknek is vérbe borította a szemét. A terv tehát két hete módosult és végül három összeget határoztak meg. A Nemzeti így „csupán” ötszörösét kapja a tao-pénzének (400 millió), a Müpa, a MACIVA és a Pesti Magyar Színház 800-at kap majd, míg az Opera és az Operett fejenként 1,2 milliárdot” – írja cikkében Stumpf András.

“A legfontosabb kérdés persze, hogy kik és mi alapján döntenek ma a tao-kompenzációról. Elvileg a (szintén Zalán János -vezette) Színházművészeti Bizottság véleményez, s az államtitkár javaslatára Kásler Miklós miniszter dönt. A valóságról azonban inkább árulkodik az egyeztetések helyszíne. Ami nem más, mint: Vidnyánszky Attila dolgozószobája. Értesüléseink szerint legalábbis nem Fekete irodájában, hanem a Nemzetiben gyűltek össze a nemzetstratégiailag kedvezményezettek, hogy meghányják-vessék a nekik járó támogatásokat” – veti fel a válaszonline.hu.

A teljes beszámolót itt olvashatják.