168 millió forinttal kevesebbet kap az Átrium – Közlemény

2019 május 16. csütörtök, 20:12

A 2018. november 13. előtti törvény szerint járó 218 millió forintos taó-támogatásból 50 millió forintot ítéltek meg részükre.

Az Átrium közleménye:

A kulturális államtitkárság 2019. május 16-án értesítette színházunkat, hogy a 2018. november 13. előtti törvény szerint járó 218 millió forintos taótámogatásból 50 millió forintot ítéltek meg részünkre, vagyis a 2018-as taóösszeg 77,1 százalékát – 168 millió forintot – az Átriumtól a minisztérium elvette.

Az értesítés szerint az 50 millió forintos „kompenzációt” is csak abban az esetben kapja meg a színház, ha lesz rá forrás, ráadásul három részletben. A második két részletet eleve további feltételekhez és beszámolók elfogadásához kötik. Az Átrium soha nem adott pénzt taóközvetítésért, és jegybevételének minden egyes forintja valós volt.

A korábbi kormányzati nyilatkozatok fényében, miszerint aki tisztességesen dolgozott, az nem járhat rosszul, a megítélt részösszeg azt sugalmazza, hogy az Átrium valaha is tisztességtelenül használt volna fel közpénzt, ezt pedig határozottan visszautasítjuk.

Jelenleg azért van még nyitva a színház, mert közönségünk támogatása ezt lehetővé tette ebben az átmeneti időszakban, azonban a színház további működése érdekében további támogatókat kell szereznünk, mintegy százmillió forint erejéig – ez biztosítaná erre az évre a szükséges fedezetet. Nyári bemutatónkat, a Kasszasiker című darabot – mivel annyi minden van benne, amit ebben a helyzetben megéltünk és megélünk, és ezt mindenképp szeretnénk megmutatni közönségünknek –, továbbá a meghirdetett előadásokat megtartjuk. Ha a hiányzó százmillió forintot nem tudjuk egy hónapon belül megszerezni, akkor több előadásunk most, nyáron lesz látható utoljára, a nyár végén pedig legsikeresebb produkcióink utolsó előadásaival búcsúztatjuk az Átriumot. De nem ez a célunk, hanem a munka folytatása, hogy továbbra is működhessen ez a színház.

A legfontosabb tehát: várjuk magánszemélyek, cégek, egyesületek, alapítványok és szponzorok jelentkezését a tamogatas@atrium.hu címen, a felajánlókkal személyesen vesszük fel a kapcsolatot. Köszönjük mindenkinek, aki hozzájárul az Átrium fenntartásához!