Egyszerre színész és ókatolikus püspök – Széles Tamás válszolt

2019 május 17. péntek, 9:04

Nem érzi azt, hogy a színészi munkájában tetten érhető lenne, hogy egyébként ókatolikus püspök is – mondta a 168 Órának Széles Tamás színész, aki 2014 óta felszentelt ókatolikus püspökként egy keresztény gyülekezetet vezet Gyömrőn.

A 168 Óra cikkéből:

“Édesanyám szavajárása szerint a két hivatásom úgy fér meg egymással, mint egy sakál a balerinával. Magam is úgy vélem, hogy én vagyok a kereszténység állatorvosi lova. Megmagyarázom. Mi az ember feladata az Isten által teremtett világban? Az ókatolikusok felfogása szerint az, hogy boldogan éljen benne. Boldog csak akkor lehet, ha betölti a hivatását, ha megéli az emberi létezés összes aspektusát. Csak a középkortól terjedt el az a nézet, hogy a jó keresztény szükségszerűen aszkéta. Akkortól vált a szerzetesi életforma követendő mintává a laikus hívők számára is. A katolikus és a protestáns tanítások szerint is az magasztosul fel, aki képes elfordulni a világi hívságoktól, és tekintetét a menny országra függeszti. Az ókatolikusok ezzel szemben azt vallják, hogy ezen a világon kell megélnünk az Istenhitünket, mégpedig a hétköznapi létezés összes lehetséges aspektusában. Miközben éljük a világi életünket, az szép lassan belenő a mennyek országába is. Szó sincs tehát kettős életről. Én például színészként élem meg a hitemet, színészként tartom el magam, nálunk ugyanis a papok nem kapnak fizetést, az ókatolikus közösség legfeljebb adományokat fogadhat el” – mondta Széles Tamás.

Széles Tamás / Fotó: Karinthy Színház

Széles Tamás / Fotó: Karinthy Színház

“Nagyjából úgy tértem meg, mint Szent Pál a damaszkuszi úton. Gyerekként jártam ugyan hittanra, de felnőttként nem gyakoroltam a hitemet. Aztán 2004-ben elmentem egy misére, és ott megszólított az Isten. Az intenzív élmény részeként azt mondta nekem, hogy kezdjek magammal valamit. Nem tudtam válaszolni neki, úgyhogy elkezdtem tanulni. Rengeteg teológiai irodalmat olvastam el, beiratkoztam több főiskolára is. A tanulmányaim során találkoztam az ókatolicizmussal, és azonnal tudtam, hogy ez lesz az én utam. Megtaláltam a külföldi kapcsolatokat, megújítottam a száz évvel ezelőtti magyar ókatolicizmus hagyományait, aztán pappá, majd püspökké szenteltek. A gyülekezetemben pontosan olyan jogok illetnek meg, mint a katolikus egyházban egy püspököt. 2010 óta vezetek egy ‘missziós’ plébániát Gyömrőn egy időseket ellátó nagy intézményben” – mesélte a színész. Azt is elmondta, nem érzi azt, hogy a színészi munkájában tetten érhető lenne, hogy egyébként ókatolikus püspök. “A színházban színészként viselkedem, nem propagálom a hitemet. Ugyanúgy próbálok, ugyanúgy létezem a színpadon, mint korábban. Nem játszom másként, nem használok más színészi eszközöket” – tette hozzá.

Széles Tamás az interjúban elárulta, szívesen játszik ellenszenves figurákat, mégsem vállal el mindent. “Egyszer meghívtak A mi osztályunk című előadásba, amelyben a katolikus papot kellett volna játszanom. A darab kitűnő, de a pap figurája egyszerűen eredendően gonosz. Nem találtam egyetlen olyan pontot sem a szerepben, amivel azonosulni tudtam volna. Nem sértődtek meg, hogy nem vállaltam el, azóta két másik előadásba kaptam meghívást ugyanabba a színházba. Ezenkívül egyszer egy tévésorozatban ajánlották fel egy szexmániás jógaoktató szerepét, ezt is kihagytam. Úgy éreztem, hogy ilyesmiket nekem – épp azért, mert pap is vagyok – egyszerűen nem kell eljátszanom” – mesélte a színész.

A teljes interjú a 168 Órában olvasható.