Mészáros Béla: “Ilyenkor az ember lelke felüdül”

2019 május 18. szombat, 8:46

Tavaly két előadása szerepelt a POSZT-on és idén is játszik a Jeanne d’Arcban, illetve ő Zentay György a Rozsdatemető 2.0-ban.Tar Sándor Szürke galambját próbálta, hamarosan pedig elkezd forgatni a TV2 új napi sorozatában, a Mintaapákban. Mészáros Bélát a Deszkavízió kérdezte.

A teljes interjút itt olvashatja.

A Szürke galamb c. előadásról szólva elmondta, Csiszár hadnagyot játssza benne, akiről nem szeretett volna túl sokat elárulni, hogy azoknak is izgalmas maradjon a történet, akik nem olvasták a regényt. “Szeretek Gothár Péterrel dolgozni. Az is sokat számít, hogy végre tavaszodik, ilyenkor az ember lelke felüdül, teljesen más energiákkal dolgozunk. Megvannak ennek a próbafolyamatnak is a nehézségei, nekem például nem könnyű, hogy ne tipikus rendőrt játsszak… A szöveg is tele van egyébként bújtatott jelentésű mondatokkal, csodálatosan van megírva… Olyan emberismeret van benne, olyan összefüggések… mintha a mondatok sakkjátszmája lenne, az én szemszögemből legalábbis teljesen” – fejtette ki Mészáros Béla.

A Rozsdatemető 2.0-ról szólva úgy fogalmazott: “Nehéz megmutatni, hogy ki Zentay György, akit játszom, mert erre csak egy pici monológban van lehetőségem. Általában kétféle állapot van, vagy tudok az előadásból ihletet meríteni a színpadon állva, vagy nem. Ha nem tudok, akkor most azt érzem, hogy nem tud átmenni, amit szeretnék. Van, amikor nem annyira számít, hogy ihletett állapotban vagyok-e, némely szerep ezt nem is igényli, mert technikailag is meg lehet oldani őket igényesen, illetve, van olyan előadás, mint a Bihari, ami nehezebb ugyan lelkileg, de arra meg van időm felkészülni. Itt viszont 1 óra 20 perc után megyek be először a színpadra, ott van egy jelenetem és aztán jön egy kiborulás az első felvonás végén. Nagyon szeretem ezt a részt, de tudom, hogy nagyon-nagyon sok feladat van még vele. Amikor kijövünk Szirtes Ágival utána, találkozunk a fodrásztárban, és mindig megbeszéljük, hogy milyen volt az aznapi játékunk egy 1-5i-g tartó skálán? Az utóbbi pár előadásnál egyébként jobban el tudtam kapni, de baromi nehéz, mert nagyon durva állapotban van ott ez az ember, rengeteg benne a fájdalom, a keserűség, és ennek erővel kell kirobbannia belőlem. Illetve arra is figyelnem kell, hogy az 1 óra 40 perces felvonás végén van ez, amikor a nézők már szeretnének pihenni egyet, tehát még fontosabb, hogy megragadjam a figyelmüket. Ez tipikusan az az eset, amikor az van benned, hogy ezt most jól kell megcsinálni. Közben meg nem teher, nem érzem annak. Sokat fog ez még változni” – árulta el a színész.

A POSZT-ról szólva elmondta: “Nagyon szeretem az egészet, Pécs hangulatát, hogy meleg van, hogy napközben mászkálunk, eszünk-iszunk, és sok színésztársammal tudok találkozni. Tavaly a Berlin, Alexanderplatz miatt azért jobban izgultam, idén könnyebb dolgom lesz”

Arról is beszélt, hogy forgat a nyáron, Lóth Balázs első filmjében, aminek Pesti balhé a címe: “Egy baráti társaságról szól, akik 30 éve ismerik egymást. Az egyik társunknak az az álma, hogy a festménye bekerüljön egy aukcióra. Ezzel akar az apjának bizonyítani, aki soha nem ismerte el őt. Nekünk pedig az a dolgunk, hogy teljesítsük az óhaját. Nagyon izgalmas akciójelenetek vannak benne, forgattunk úgy, hogy álltam egy szállodai folyosón, zuhogott rám a víz és közben szikráztak körülöttem a vezetéket… “.

A teljes interjút itt olvashatja.