Boross Martin: “A néző számomra partner, munkatárs, beszélgetőtárs”

2019 május 19. vasárnap, 7:34

Társulata, a STEREO AKT legújabb előadása, a European Freaks Tübingenben debütált. Boross Martint többek között erről is kérdezte a prae.hu.

A prae.hu cikkéből:

“Ez egy fókuszcsoportos színházi kísérlet, ami Európa jövőjének lehetséges szcenárióit boncolgatja, az este végére úgynevezett Eurohumanoid robotok (a színészek), civil szereplők és a nézők segítségével közösen fektetjük le az új Európa alapjait. Az öt civil résztvevő az Európa-brandet teszteli, a nézők a megrendelő szerepét veszik fel. A színészek a moderátorok. Az előadás formátuma egy interaktív konferenciára emlékeztet, ahol a nézők asztaloknál ülnek, dönthetnek a fókuszcsoportot vagy éppen a moderátorokat érintő kérdésekről. Tübingen kilencvenezres lakosú város, amiből negyvenötezren vagy az egyetemnek dolgoznak, vagy ott tanulnak. Harry Potter-falunak kinéző, négyszáz éves épületekkel teli, ugyanakkor a fiatalságtól vibráló speciális közeg. Az emberek bátran és frusztrációmentesen beszélnek politikáról, mert informáltak, és nem jönnek zavarba, ha a közös ügyeinkről véleményt kell formálniuk” – mesélte az European Freaks című előadásról a rendező.

Boross Martin / Fotó: Dömölky Dániel

Boross Martin / Fotó: Dömölky Dániel

“Sokszor és sokféle módon vettünk részt nemzetközi együttműködésekben: voltunk Dániában, Hollandiában, Németországban, Lengyelországban, az Amerikai Egyesült Államokban. Most azokra az előadásokra gondolok, amelyek kint, koprodukcióban készültek. Az ilyen szakmai kapcsolatokat fel kell kutatni, ápolni azokat, beszélgetni, találkozgatni kell, de a legfontosabb persze, hogy legyenek megmutatkozási lehetőségek. Ilyenek a fesztiválszereplések, vagy például a dunaPart – Kortárs Előadóművészeti Platform, amelynek keretében több előadásunkkal is bemutatkoztunk már. Most például a hajléktalansággal foglalkozó színházi társasjátékunk, a Cím Nélkül amerikai változatára készülünk. Májusban New Yorkban találkozom az ottani kreatív csapattal: kutatómunkába kezdünk a hajléktalanságról, hogy a helyi sajátosságokhoz igazodva a tudományos-dramaturgiai alapjait lefektessük a majdan készülő előadásnak” – számolt be külföldi munkáiról Boross Martin.

A STEREO Akt művészeti vezetője a nézővel való viszonyáról is mesélt: “A néző számomra partner, munkatárs, beszélgetőtárs. Ez nem alkotói elv, hanem személyes ízlés és érdeklődés tárgya. Azok a helyzetek érdekelnek, ahol a néző is íróvá válik, a saját fantáziavilágát használja. És persze számolunk a nézői önkénnyel, ami nemcsak azt dönti el, hogy mennyire vonódik be, hanem azt is, hogy pontosan mivel tölti ki a keretet, amit az előadások nyújtanak. Azt szeretnénk, ha a nézőink olyan színházba járók lennének, akiknek igényük van az előadást kritikai szemlélettel nézni, akik nyitottak a párbeszédre. Alkotói partnernek hívjuk a nézőt, fontos, hogy azt érezze, hogy eseményen vesz részt (mi ezt nevezzük eseményszemléletűségnek), még akkor is, ha a részvétele belsőleg aktív. Az egész működésünk azt a kérdést feszegeti, hogy aktív résztvevőként élik-e a saját életüket, vagy csak megfigyelik azt” – fejtette ki az alkotó.

A teljes interjú itt olvasható.