“Mindig a kételkedés visz előre” – Szűcs Nelli és Trill Zsolt válaszolt

2019 május 20. hétfő, 8:02

Euripidész Médeiájával indul a Nemzeti Színház következő évada. Norvég rendező, Erik Stubo, a stockholmi királyi színház, a Dramaten igazgatója állítja színpadra Szűcs Nellivel és Trill Zsolttal a főszerepben. A Beregszászból induló színész házaspárt a Magyar Nemzet kérdezte.

 

A Magyar Nemzet cikkéből:

“A hetedik évadra kaptam először olyan felkérést, amely lehetőséget ad a szakmai előrelépésre. Mellesleg minden egyes szerepben lépkedni kell centiket, hogy új dolgot tanuljunk, és mások lehessünk a színpadon, ne önmagunkat ismételjük. Médeia szerepe nekem méteres ugrást jelent, mert hatalmas feladatot látok benne. Nem találkoztam görög drámával eddigi pályám alatt. Olyan feladat előtt állok, amelyet végig én viszek a vállamon. Zsoltnak voltak ilyen munkái a Nemzetiben, nekem eddig csak az önálló estem, a Fedák Sári az, ami teljesen rám van bízva” – mondta Szűcs Nelli.

Trill Zsolt és Szűcs Nelli / Fotó: Bach Máté

Trill Zsolt és Szűcs Nelli / Fotó: Bach Máté

Trill Zsolt szerint Erik Stubo rendező nagyon korszerű színházat képvisel, érzékeny és érzéki, mégsem tolakodó. “Kifinomult látványvilág és dramaturgia. Rengeteg mindent a nézőre bíz, ami különösen vonzó számomra” – tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy mennyire nyitott meg új utakat a Nemzeti Színház elmúlt hat éve, a színész így válaszolt: “Olykor magamnak is felteszem a kérdést, hogy éltem-e a lehetőségekkel? Fantasztikusnak tartom azt a nyitást, ami itt valósul meg: keletről, nyugatról jönnek ide színházcsinálók, közben nekünk a magyar rendezők nagyjaival való közös munka is új kaland. Szász Jánossal a Caligula helytartójában ismerkedtem meg jobban – Petroniust alakítom a darabban –, ez az előadás egyébként hivatalos a Pécsi Országos Színházi Találkozóra. Zsótér Sándorral is a Nemzetiben dolgoztam először együtt. Viktor Rizsakovval, Silviu Purcaretével több munkám volt a hat év alatt és korábban is. Purcarete Meggyeskertjében egy kis szerepet játszom, Firsz figuráját, de fantasztikus dolog volt, hogy oldalról leshettem, amit csinál.”

Arra a felvetésre, hogy Euripidész drámájának a házasság válsága, az elhagyás, a féltékenység a központi témája, Szűcs Nelli elmondta: “Számomra komoly kérdés és még keresem Médeia motivációját abban, hogy egy anya miként juthat el odáig, hogy a saját gyermekét feláldozza. Azt mondják, minden ember lényege egyforma. Ugyanannyira tud szeretni és gyűlölni. Ezért kutatom magamban, hogy mi juttathatta idáig ezt az asszonyt. Nem tudom még, honnan hozom felszínre magamból hitelesen a gyermekgyilkosság tettét. Emellett az árulás dilemmája is nagyon hangsúlyos, ami messze nemcsak a házasság kérdése, hanem az egész emberiséget átjáró, nagyon is jelenlévő probléma.”

A teljes interjú itt olvasható.