Zalán János: “Senki sem akarja ellehetetleníteni a független, üzleti alapon működő színházakat”

2019 május 23. csütörtök, 21:36

Zalán János, a Színházművészeti Bizottság elnöke a HVG-nek nyilatkozott arról, színháza miért kapott ötször annyi tao-pótlást, mint amennyit beszedett volna.

A HVG cikkéből:

Az általa vezetett Színházművészeti Bizottság korábbi szakmai javaslata szerint min-den teátrum megkapta volna azt az összeget, amit korábban a tao biztosított, a fennmaradó forrást pedig célzott pályázatokkal osztanák szét. A kérdésre, miért dobta ki a javaslatukat a miniszter, Zalán János elmondta: “Szó sincs arról, hogy kidobta volna. Egy folyamat közepén vagyunk, javaslataink nagy része beépült a szabályozásba, ennek egyes elemei látszanak, mások még nem.”

A felvetésre, miszerint “azok, akik a tűz közelében voltak, könyékig belenyúltak a tao-pénzek pótlására szánt alapba”, a Vidnyánszky Attila igazgatta Nemzeti Színház és az általa vezetett Pesti Magyar Színház a taóból eredetileg beszedni tervezett összeg ötszörösét kapja, elmondta: “A miniszter új kategóriát hozott létre, ebbe a “nemzetstratégiailag jelentős” színházak tartoznak. Szerintem abban nincs vita, hogy a mindenkori Nemzeti Színház, az Operaház, a hungarikumnak számító műfaj otthona, az Operett, valamint a Cirkusz és a Pesti Magyar Színház mint ifjúsági színház olyan feladatot látnak el, ami megérdemli a jelentősebb támogatást. Akárki is az igazgatójuk. (…) Bármelyik színház választhatta volna ezt a profilt, de nem tette. (Utal Zalán János az ifjúsági színház meghatározásra. Szerkesztői megjegyzés: A Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház immár 25 éve működik.) Én viszont ezzel a programmal pályáztam az első és a második ciklusomra is, és lassan teljesen le is tisztítjuk a profilunkat. Miután engem választott a fenntartó Emberi Erőforrások Minisztériuma, úgy vélem, ők is azt gondolják, amit én, hogy szükség van a fővárosban olyan színházra, amelyik a jövő generációját szólítja meg, olyan előadásokkal, amelyek a tanulmányaikból, a kötelező olvasmányaikból ismerős lehet. (Mint azt fentebb jeleztük, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház immár 25 éve működik. A szerk.) (…) Én nem a felső középosztályból származom, első kézből tudom, milyen az, amikor valaki máltai szeretetcsomagból öltözik, és szinte megengedhetetlen luxusnak számít a színházjegy. Számomra ezek az emlékek adták a motivációt, hogy megteremtsek egy ilyen színházat” – fejtette ki Zalán János.

A kérdésre, nem az motiválta-e, hogy “a gyengécskén muzsikáló Pesti Magyar Színház számára menekülőútnak bizonyult, hogy állami támogatással – amiből korábban is bőven osztott, amikor Zalán volt az NKA színházművészeti kollégiumának elnöke -, nyomott jegyárakkal, a beterelt gyerekeknek játszanak, míg más színházaknak a piacon kell boldogulniuk”,

Zalán János úgy reagált: “Amikor átvettem a színházat, kevesebb mint fél házzal üzemelt, most 90 százalék fölött vagyunk, s a fizető nézők tekintetében is jól állunk, igaz, alacsonyabbak a jegyáraink az átlagosnál. Tehát tettünk azért, hogy kiérdemeljük a bizalmat. Közben pedig súlyos gondokkal küzdünk: a színház műszakilag katasztrofális állapotban van, talán mi vagyunk az egyetlen fővárosi kőszínház, ahol 1966 óta nem volt felújítás, ahol nincsenek intelligens lámpák, nálunk a legalacsonyabbak a bérek, miközben – azért, hogy a fogyatékkal élők is eljussanak a színházba – jel- és audiotolmácsolást bizto-sítunk, sőt képzünk ilyen szakembereket. Amikora Radnóti Színház a felújítás idején itt játszott nálunk, feljelentett bennünket a fenntartónál, hogy méltatlan állapotban vannak az öltözők, mellékhelyiségek. A pénzből, amit most kapunk, kicseréljük a lámpákat, emelünk a kiszolgáló személyzet 120 ezres fizetésén. És ez mind csak a tűzoltásra elég!” – számolt be Zalán János.

Zalán János azonban úgy véli, senki sem akarja sem a független, sem a tisztességes, üzleti alapon működő színházakat ellehetetleníteni: “Nem a Színházművészeti Bizottság dönt ezekről a forrásokról. Amiről mi döntöttünk – tehát a függetlenek működési támogatásairól –, abban tiszta a lelkiismeretünk: sikerült szakmai konszenzussal szétosztani a pénzeket.

A teljes interjút a HVG-ben olvashatja.