Élet a tao után – Bizonytalan helyzetbe kerültek a színházak

2019 május 24. péntek, 13:48

Tavaly ősszel a kormány kivezette az előadó-művészeti társaságiadó-támogatást, amit színházi társulatok, fesztiválok, koncertszervezők, zenekarok és más, előadó-művészettel foglalkozók vehettek igénybe.

A 24.hu összefoglaló írásában elemzi az újonnan kialakult helyzetet.

Lapszemle – szemelvények a 24.hu írásából:


Gulyás Gergely miniszter akkor azt mondta, hogy nem csökken majd a kulturális szférába kerülő összeg – mint az kiderült,  37,4 milliárd forintot szánnak a „többlettámogatások rendszerére”.

Ezt két részre osztották. Egyrészt a pótlásokra, alaptámogatásokra, másrészt 22 témakört határoztak meg, amikre lehet pályázni. Az ehhez szükséges elektronikus felület éppen a napokban indult el. A kiemelt budapesti és „nemzetstratégiai” előadó-művészeti intézmények, és a megyeszékhelyi színházak is tudják, mennyit kaphatnak az idén pótlásként, ugyanakkor még mindig vannak olyan színházak, kulturális szereplők, akinek nincs információja a kieső taotámogatásuk pótlásáról.


A minisztérium, illetve a kulturális államtitkárság által a pótlás mértékéről megküldött levél minden egyes esetben tartalmazza azt a mondatot: “Jelen levél nem minősül pénzügyi kötelezettségvállalásnak és nem támogatói okirat. Vagyis könnyen meglehet, hogy ez az összeg még módosul. A 24.hu az Emmit is megkereste kérdéseivel, de csak egy linket kaptott, ami a 22 témakör egyedi támogatási rendszeréről számol be, Ebben a közleményben arról írnak: „Az új modell célja, hogy a magyar előadó-művészeti szféra számára megteremtse a független, sokszínű, minőségi és pozitív alkotói körülményeket.”

“Hogy ezt hogyan lehet például anélkül, hogy tudni lehetne, ki vagy kik döntenek a támogatásról, vagy anélkül, hogy tudni lehessen, a szerződéseket mikor írják alá, nehéz elképzelni. A színházak szempontjából ez azért elkeserítő, mert az év fele lassan eltelik, de még mindig nincs aláírt szerződésük arról, hogy pontosan mennyi pénzt költhetnek el idén. Ráadásul minden esetben a megítélt összeget 3 részletben utalják ki nekik, a második és harmadik részlet folyósításának feltétele a korábbi részlettel történő elszámolás. Nem tudni azt sem, mennyire lassítja meg ez a társulatoknak a pénzhez jutását, ráadásul lassan vége van az évadnak” – írta a 24.hu.

Összefoglaló cikkükből kiderül, hogy a kiemelt budapesti színházak és a „nemzetstratégiai előadó-művészeti intézmények” mennyi pótlást kapnak.

És arra is felhívják a figyelmet, hogy a függetlenek helyzete teljesen bizonytalan. A múlt héten például az Átrium jelentette be, hogy a megítélt támogatásuk mindössze 50 millió forint, míg a tavalyi jegyárbevételük után 218 millió forintos támogatásra lettek volna jogosultak. Ez egyben azt is jelenti, hogy ha a nézőik, támogatóik nem segítenek nekik, és nem tudják összeszedni a következő egy hónapban a feltétlenül hiányzó 100 millió forintot, akkor a nyár végén bezárhatnak. 

A  Stúdió K 11,5 forintot kért, formailag rendben is volt a kérvényük, de a támogatás mértékéről még nem kaptak információt. Ami már csak azért is nagyon érzékenyen érinti őket, mert február vége óta sem a színészek, sem a műszak, sem az adminisztratív dolgozók nem kaptak fizetést, mert nincs miből.

Pintér Béla és Társulata annyival van jobb helyzetben, hogy kaptak az államtitkárságtól levelet a támogatásról. 30 milliót ítéltek meg nekik, ami 16 millióval kevesebb, mint a 2018-as jegybevétel után igényelhető tao lett volna.  Ez az összeg éppen arra jó, hogy a társulat erre az évadra (2019 június végéig) felhalmozódó tartozásainak nagyobb részét tudja fedezni. A 2019/2020-as évad költségvetésébe már nem ível át a támogatás, és nem tudják, hogy 2020-ban milyen támogatásra számíthatnak.

További részleteket itt olvashat.