“Eszméletlen kíváncsiság volt bennem” – László Zsolt újra filmez

2019 május 24. péntek, 8:19

László Zsolt rejtélyes manipulátorként, fontos kulcsszereplőként jelenik meg Krzysztof Zanussi fausti filmdrámájában, a magyar részvétellel készült Éterben. Ennek kapcsán a Film.hu kérdezte.

A teljes interjút itt érhetik el.

Rejtélyes figurát alakít a filmben, aki a háttérből terelgeti a főhőst a kárhozat útján. “Két éve, amikor megkaptam ezt a forgatókönyvet, számtalan kérdés merül fel bennem. Jacekkel (Jacek Poniedzialek, aki a főszereplő orvost játssza – A szerk.) is elég sokat beszélgettünk erről. Az igazság az, hogy egy csomó mindenre én sem tudom választ. Azt éreztem, hogy Zanussi bedobta a csendes tó vizébe a kavicsot, de igazából neki sem voltak válaszai. Vagy csak nem akarta elárulni, még a forgatáson sem. (…) A magyar casting cég keresett meg azzal, hogy lenne egy ilyen lehetőség. Az esélytelenek teljes nyugalmával mentem a válogatásra. Később is csak legyintettem, amikor mondták, hogy benne vagyok az első öt jelöltben. Gyakorlatilag csak akkor hittem el, hogy mehetek forgatni Lengyelországba, amikor már a kezemben volt a repülőjegy” – árulta el László Zsolt, aki arról is beszélt, mi volt a legvonzóbb számára a lengyel életérzésben.

László Zsolt a forgatáson (fotó: MTI)

“Ezelőtt még sosem voltam Lengyelországban, és először nagyon szorongtam, hogy egy vadidegen helyre, egy ismeretlen helyzetbe kerülök. Aztán mégis nagyon tetszett, amit megtapasztaltam. Ők is egy kelet-európai nép, a politikájuk is hasonló, mégis sokkal szabadabban élnek, mint mi. Jelentősebb náluk az ellenállás a hülyeség ellen, ami számomra nagyon irigylésre méltó” – árulta el a színész.

Arról, milyen élmény volt Krzysztof Zanussi rendezővel együtt dolgozni, elmondta: “Különös volt látni, ahogy rendez. Eszméletlen kíváncsiság volt bennem, hogy milyen a munkamódszere, mert ő mégiscsak egy nagy idol. Nem tudom, hogy fiatal korában hogyan dolgozott, de ezen a forgatáson olyan volt, mint egy guru. A dolog gyakorlati lebonyolítását az első asszisztensre és az operatőrre bízta. Szellemi mentorként állt az egész mögött, távirányítóval vezérelte az embereket. Ilyet itthon még nem tapasztaltam, mert a magyar rendezők mindezt szeretik a saját kezükben tartani. (…) Dehogy, az instrukciókat mindig ő adta át nekünk. Az én esetemben, amikor kivittek az első nap a forgatásra, annyit mondott, hogy létezzek úgy a kamera előtt, hogy még ő, a rendező is féljen tőlem. Ezzel nem sokat segített. Mit lehet ilyenkor csinálni? Rám hagyta, hogy csináljam, de egy idő után idegesíteni kezdett, hogy csak keveset szól hozzám. Kérdeztem is tőle, hogy most tulajdonképpen jó választás-e szerinte, hogy én vagyok itt, és nem egy lengyel színész. Erre azt mondta, hogy nyugodjak meg, nincs semmi gond, egyszerűen nem tud mit hozzátenni ehhez a létezéshez” – mesélte László Zsolt.

A teljes interjút itt érhetik el.