Mácsai Pál: “Nem elég éjszaka magunkban együtt érezni”

2019 május 25. szombat, 20:14

Nem pályázik az NKA-hoz az Örkény Színház, kiáll a független színházak mellett, amelyek a kulturális tao elvesztése miatt veszélybe kerültek – erről Mácsai Pál igazgatót kérdezte a Klubrádió.

Az Örkény Színház kedden közölte, nem ad be pályázatot a Nemzeti Kulturális Alap színházi kollégiumához, így fejezi ki szolidaritását a független színházakkal, amelyek a kulturális tao megszüntetése miatt rendkívül nehéz helyzetbe kerültek.

Mácsai Pál / Fotó: Reviczky Zsolt, nol.hu

A színházigazgató hangsúlyozta: a szolidaritás aktivitást, cselekvést jelent, valamilyen lépést kell tenni, ha valaki azt érzi, hogy méltánytalanság történik a szakmájában. Nem elég tehát magunkban mélyen együtt érezni, meg éjszaka halkan a telefonba jó szerencsét kívánni.

Az, hogy nem adnak be pályázatot, egy gesztus, figyelemfelhívás, amelyhez a Katona József Színház is csatlakozik. Ők megkapták a TAO pótlását jelentő összeget, amit Tarlós István főpolgármester megígért a fővárosi színházaknak, és így ezek a színházak képesek lesznek működni.

Mácsai Pál kiemelte: a színházi kultúrát egészében kell figyelembe venni, nem világnézettől függően. A független színházak annyira hasznosak, megtermékenyítő jelenlétűek, hogy a színházi szakmának kötelessége jelezni: nincs rendben ez a helyzet. Akkor látszik majd, hogy mekkora a gond, amikor a ezek az intézmények megkapják a konkrét összegeket.

Az, hogy nem adnak be pályázatot, a színházi nevelési programjukat és esetleges külföldi megjelenésüket érinti – közölte. Hozzátette, úgy tudja, a Nemzeti Kulturális Alapon belül cél, hogy a függetleneket támogassák, produkciókra adják azokat a pénzeket, amelyek megmaradnak, azért is, mert például ők nem pályáznak.

Forrás: klubradio.hu