“A kis szerep is megdolgoztat” – Tímár Éva válaszolt

2019 május 27. hétfő, 7:42

A hetvennyolc éves, Jászai Mari-díjas művész szerint a tehetség nem korhoz, hanem helyzethez kötött. Az interjúban arról is mesélt, hogy kevés az idős női szerep, viszont rendszeresen szinkronizál.

Az Új Ember cikkéből:

Februárban mutatta be a Nemzeti Színház az Egy ember az örökkévalóságnak című darabot. Arra a kérdésre, hogy hol van ma a XI. Piusz által szentté avatott Morus Tamás helye, és mit üzen az előadás, Tímár Éva így válaszolt: “Nagyon szeretem ezt a munkát, és régóta ismerem a művet. Valaha volt egy gyönyörű filmváltozat is, amelyben az államférfit Paul Scofield játszotta. Ez a darab a hitről szól, egy ember, Morus Tamás hitéről és megingathatatlanságáról. Ameddig el lehet menni, addig Morus kompromisszumképesen és mindent felvállalva el is megy. Ám elérkezik egy pont, amikor önmagát, az igazságát kellene feladnia, és arra már nem hajlandó. Nem enged a hatalomnak, amely pedig mindent akar. A darab többi szerepe is rendkívül szépen van megírva, kapcsolatuk a hatalommal igen-igen változatos. A legkedvesebb szereplőm Morus barátja, aki iszonyatosan kínlódik: nem tudja, mit tegyen, hiszen egyszerre Morus barátja és a király embere. Egyébként nem sokat játszottuk eddig ezt a darabot, de hála Istennek, a közönség szereti. A kérdések, amelyeket felvet, aktuálisak.”

Tímár Éva / Fotó: Merényi Zita, Magyar Kurír

Tímár Éva így írta le a Robert Bolt-darabban játszott karakterét: “Először is, ez egy kis szerep. Másodszor pedig, én vagyok benne a leggonoszabb. A műben pert akarnak indítani Morus ellen, én alakítom a főtanút. Az általam játszott öregasszony, amikor még bíró volt, egy ajándékot küldött Morusnak, és beadott ellene egy tulajdonjogi keresetet. Ezt az ajándékot akarják felhasználni ellene, de őt egyáltalán nem érdekli ez. Az öregasszony pedig még a kivégzésére is elmegy, és rákiabál.”

A színésznő arról is beszélt, hogy a kis szerepek is rejthetnek magukban kihívásokat. “Mostanában alapvetően sok kis szerepet játszom, míg a karrierem első évtizedeiben csupa nagy szerepem volt. Egyébként jó is így nekem, mert hosszútávfutónak tartom magam. Nem vagyok sem robbanékony, sem törtető. A kis szerep is megdolgoztat, hiszen ha jelenetben vagyok, tökéletesen kell teljesítenem. Az öregasszony ebben az előadásban nem különösebben nehéz szerep” – mondta Tímár Éva.

A művésznő elárulta, már volt, hogy azt mondta, nem vállal több nagy szerepet. “A Rózsavölgyi Szalonban játszottam, amikor rájöttem, hogy a nagy szerep már megvisel. Az idegeim már nem a régiek. Ezt a bemutatók alkalmával érzem a leginkább, mert olyankor felszalad a vérnyomásom. De aztán jött még egy felkérés, és úgy voltam vele, elvállalom, legfeljebb majd vigyázok az egészségemre. Szóval, szívesen vagyok színpadon, a barátaim is jórészt színházi emberek. Ha kis szerepben játszom, akkor is szívesen ülöm végig a legtöbb próbát. Figyelem a többiek felkészülését, a rendező instrukcióit. Most nem tudom, mi lesz a lábammal, mert napok óta fájlalom, de remélem nincs komoly baj. Még néhány évig szeretnék játszani. Szerencsémre nincs különösebb gond az egészségemmel, a fejem pedig még a régi!

A teljes interjú itt olvasható.