Először viszik színre Az ember tragédiája teljes változatát

2019 május 27. hétfő, 15:22

Az ember tragédiájának „ősbemutatóját” készíti el Sardar Tagirovsky a Laboratorium Animae Műhellyel, a szentendrei Art Capital fesztiválon lépnek fel ősz elejéig tíz alkalommal. Az alkotót a librarius.hu kérdezte.

A librarius.hu cikkéből:

A rendező elárulta, tizenkét éve szeretné megrendezni Az ember tragédiáját, több színháznak felajánlotta már, anno Vidnyánszky Attilának is a Nemzeti Színházban, Szatmáron is, Temesváron is. Ez most a negyedik koncepció.

Sardar Tagirovsky

Sardar Tagirovsky azt is elmondta, mennyire szerves része a zene az előadásnak. “Nagyon. Akár az élő, akár a gépi zene. Esztétikai értelemben a koncepciónk sok lehetőséget ad az előadás megvalósítására. Színről színre úgy haladunk, hogy felboríthatjuk, és következetesen fel is borítjuk az előző szín stílusát. És egy idő után már a következetességet is következetesen felborítjuk. Olyan sokrétű, mint maga az emberi történelem. Keressük mindegyik színben a kortárs kapcsolódást, de úgy, hogy többnyire végig tartjuk a Madáchi szöveget. Ez lesz az első olyan előadás, ami húzás nélkül adja elő Az ember tragédiáját az elmúlt szűk másfél évszázad alatt. Ebben az értelemben ősbemutató lesz” – fogalmazott a rendező.

A darab így nyolc, nyolc és fél óra hosszú lesz, 4 szünettel. “Magyarországon beállt a ritmus a rövidebb előadásokra, de Moszkvában például nagyon sok az öt órán felüli előadás. Teljesen más az időkezelés. (…) Egy kicsit tartunk attól, hogy bár Szentendre gyönyörű hely, nem biztos, hogy ki tudnak jönni az emberek ennyi időre. Pedig igazából nincs messze Budapesttől, könnyű kijutni, és mégis az az érzet, hogy messze van. A premiert 25-én este 7-kor kezdjük, a megnyitó után, nagyjából hajnali 3-ig tart, külön busz viszi vissza a közönséget Budapestre. A további előadásokat meg 3-kor és 4-kor fogjuk kezdeni” – számolt be Sardar Tagirovsky.

A teljes interjú itt olvasható.