Börcsök Enikő: “A családom lett a Víg társulata”

2019 május 28. kedd, 7:36

Börcsök Enikő szerint azt kell megfogni egy mű mondandójában, hogy miként lehet túllépni a veszteségeken, hogyan lehet feldolgozni azokat. A művészt a növekedés.hu kérdezte.

A novekedes.hu cikkéből:

“Sok olyan szerep van – noha nem mindig talál meg –, amely valamilyen módon kapcsolódik az ember életéhez. Ha pedig nem, akkor is a példákat a saját életemből vagy épp a képzeletemből merítem. Szerencsém van, hogy egy-egy szerepnél rengeteget tudok a tragédiáimból felhasználni a karakter megformálásához” – árulta el Börcsök Enikő.

Börcsök Enikő / Fotó: Vígszínház

A színésznő elmondta, megpróbál olyan helyen dolgozni, vagy olyan környezetet teremteni maga körül, amely jó hatással van rá. “Ezáltal elfelejtődik a saját tragédiám, mert úgy érzem, hogy másoknak ennél még több és még nagyobb van. Sok olyan szerep van, amelyben megtalálhatom önmagamat. Noha nem feltétlenül kapom mindig a Vígszínházban ezeket. Vannak külön útjaim. Akár a Radnóti, vagy akár a Pinceszínházban, ahol kitalálhatom, hogy mit és kit szeretnék játszani. Ez utóbbi helyen most mutattuk be a Marvin szobája című drámát, amely félelmetesen komikus, sokszor abszurd helyzeteken keresztül tár fel egy mélyen emberi, elgondolkoztató és megható történetet gondoskodásról, összetartozásról, felelősségvállalásról és a szeretet lényegéről. Ebben ki tudok bontakozni. A Vígben azt játszom, amit rám osztanak” – mutatott rá a művész.

Börcsök Enikő arról is beszélt, miért nem akart szabadúszó lenni. “A szabadúszást egyfajta pénzhajtásnak tartom, hiszen bizonytalan a jövő. Attól nem tartok, hogy nem kapok feladatot, szerencsére rengeteg a munkám. Most épp egy Spiró-darabot, a Honderűt próbálom a Pestiben, de a Pinceszínházban is a napokban volt bemutatóm. Csupán arról van szó, hogy tartoznom kell valahová. A családom lett a Víg társulata, ez tart itt. Meg a portás, meg a fodrász, meg az öltöztető. Tőlük nem tudok szabadulni. Annyi helyre mehettem volna!” – mesélte a színésznő.

A teljes interjú itt olvasható.