Lovas Rozi: “Azt érzem, fordulóponthoz érkeztem”

2019 június 01. szombat, 8:14

Lovas Rozit a Nők Lapja kérdezte. Lapszemle.

Az nlcafe.hu cikkéből:

“Azt érzem, fordulóponthoz érkeztem. Az elmúlt években annyi minden történt velem, annyi benyomás ért szakmailag és magánéletileg is, megállás nélkül gyűjtöttem az inspirációkat, folyton tanulni, látni, fejlődni akartam. Ez a vágy ugyan nem változott, mégis azt érzem, elértem valamiféle nyugvópontot. Három éve vagyok a Radnóti Színház társulatának tagja, ilyen sokáig még sehol sem maradtam. Valahova eljutottam, jól érzem magam, ebben szeretnék most kiteljesedni, de érzem a felelősséget is. Izgalommal tölt el, hogy a kezembe kell vennem a sorsomat, ugyanakkor érzem a súlyát is. Minden szerep kapcsán mérlegre teszem, hogy ez most mi felé visz engem, és gondolkodom, merre kellene nyitni még, mi az, amit magamból kellene kibányásznom. Nem könnyű” – fogalmazott Lovas Rozi.

Lovas Rozi / Fotó: Trokán Nóra

A Tanítónő című előadásban nyújtott alakításáért 2014-ben megkapta a POSZT legjobb harminc év alatti színésznőnek járó díját. “Nagyon szerettem azt az előadást. A Miskolci Nemzeti Színházban mutattuk be, ahova Kaposvárról, az egyetem elvégzése után hívtak. Újonnan alakult társulat volt, hihetetlen lendülettel indultunk, nagyon tetszett a szellemisége, a pezsgése, éreztem, hogy kíváncsiak rám, hogy én is hozzátehetem az energiáimat a többiekéhez. Ez kezdőként iszonyúan vonzó volt, és óriási kihívást jelentett. Gyönyörű szerepeket osztottak rám, rengeteget tanultam, fejlődtem ott. Két év múlva azonban sok minden megváltozott, közben hívtak Budapestre, vágytam is már haza, hiszen fővárosi vagyok, úgyhogy váltottam, és a Magyar Színházhoz szerződtem. Nem bántam meg, eljátszhattam ott Júliát, azt hiszem, a legjobbkor” – idézte fel a színésznő.

“Olyan nehezen döntöttem el, hogy merjem-e vállalni ezt a pályát, hogy való-e nekem a színészet, amolyan szemérmes, belülről megérlelt döntés volt, hogy a díjak csak a megerősítést szolgálták. Most kezdődhet a ‘felnőtt’ életem a Radnóti Színházban. Annyira inspiratív a közeg, olyan kiváló kollégák vesznek körül, és annyi mindent tanulok nap mint nap, hogy nincs értelme továbbmenni. Pici a színház, családias, emberileg is közünk van egymáshoz, és ez nekem fontos. Folyton új rendezők, vendégszínészek érkeznek, Valló Péter a főrendező, tavaly itt járt Alföldi Róbert, Mohácsi János, Serban, nemrég Hajdu Szabolccsal dolgoztunk együtt, most Zsótér Sándor próbál. Az idei évad számomra két legmeghatározóbb élménye pedig Börcsök Enikő és Tóth Ildikó. Helybe jön a kihívás, amire jelenleg szükségem van” – hangsúlyozta a Radnóti Színház művésze.

Lovas Rozi az interjúban arról is vallott, hogy mi hajtja belülről: “A közlésvágy. A szenvedély. Az empátia. Én nem eljátszani akarok valamit, hanem leásni magamban egészen mélyre, hogy olyan emberi sérüléseket, törékenységeket mutathassak fel, amelyek mások számára észrevétlenek. Hogy olyasmit meséljek el, amit más nem, és ezt a gondolatot eljuttassam az emberek szívéig.”

Az interjú itt olvasható.