“Ez a fajta színházcsinálás önálló embereket igényel” – Eugenio Barba válaszolt

2019 június 05. szerda, 8:11

Egy héten át volt a MITEM vendége Eugenio Barba. Az Odin Színház alapítóját az Origo kérdezte.

Az Origo cikkéből:

Arra a kérdésre, hogy mint tanítvány, hogyan vált le Grotowskiról, Eugenio Barba így válaszolt: “Ezt a lengyel hatóságok radikálisan megoldották, egyszerűen nem kaptam vízumot és nem tudtam visszatérni Lengyelországba. Szörnyű volt, ott maradt mindenem: a könyveim, a személyes tárgyaim. Grotowskit pedig még évekig nem engedték ki külföldre. Amikor felfedeztem magamnak Jerzy Grotowski műhelyét, az még teljesen ismeretlen volt külföldön. Ő nem akart írni. Én magam sokat tettem azért, hogy mások is megismerhessék az újításait. 1964-ben jelent meg Az elveszett színház kutatása című könyv Olaszországban és Magyarországon. Magyarország valóban elég korán bekapcsolódott ebbe a történetbe. 1968-ban már létezett az Odin Színház, ekkor adtuk ki angol nyelven A szegény színház felé című könyvet, ami Nyugat-Európában és Amerikában sok követőt szerzett Grotowskinak. A mi dániai központunkat használta bázisnak a csoportja a nyugat-európai turnéihoz, amíg ezt a csoportot Grotowski 1969-ben meg nem szüntette.”

Eugenio Barba / Fotó: information.dk

Arra a felvetésre, hogy egy évtizednyi munka után Grotowski nem hozott létre több előadást, és további harminc évig csak kutatással és tanítással foglalkozott, Eugenio Barba elmondta: “Soha nem mondta el nekem, hogy miért döntött így, pedig közeli kapcsolatban voltunk. Csak következtetni tudok azokból a dolgokból, amiket tapasztaltam. Miután az Akropolisz és Az állhatatos herceg nagy sikert és nemzetközi ismertséget hozott, a végül Apocalypsis cum figuris címen bemutatott előadás három éven keresztül készült, több verziója és többféle címe volt. Feszültséget okozott a csoporton belül, hogy nem tudták elérni Az állhatatos herceg sikerét.”

A rendező elmondta, három évig figyelte Grotowskit, hogyan dolgozik, de ez csak tapasztalat volt, nem valódi tudás. “Amikor létrehoztam Oslóban a saját színházi csoportomat, teljesen a nulláról kezdtem, mindenre saját magamnak kellett megtalálni a megoldást. Azonban sokat segített Grotowski és mások példája, hogy egy ilyen színházi csoport nem maradhat meg örökre változatlan formában, és nem kell megvárni, amíg szétesik. Ez a fajta színházcsinálás kreatív színészeket, önálló embereket igényel, akiktől nem lehet elvárni, hogy egész életükben egy csoport alárendelt tagjai legyenek. Korábban én is kerültem olyan helyzetbe, hogy a nyolc színészemből öt otthagyott, és újra kellett kezdeni a társulatépítést. A mostani társulatomból mindenkinek vannak saját projektjei, saját tanítványai, már régen rájöttem, hogy teret kell adnom az individualizmusuknak. Tulajdonképpen koncentrikus körökben kell elképzelni a tevékenységünket, aminek a középpontjában az Odin Színház előadásai állnak, tehát az én rendezéseim, de nem akarok ellenőrzést gyakorolni a hozzám kötődő színészek teljes művészeti tevékenysége fölött, mint nagyon sok kísérleti színház vezetője” – fejtette ki Eugenio Barba.

A teljes interjú itt olvasható.