Így reagált az Operaház Kovalik Balázs nyílt levelére

2019 június 07. péntek, 23:14

Kovalik Balázs közleményben határolódott el a Budapesti Nyári Fesztiválon szereplő Turandot-opera szakmai és művészi színvonalától.

 Ugyanis a beleegyezése nélkül, ahogy ő fogalmaz “átbuherálva” állítják színre az Operaház műsorán szereplő művet.

A fesztivál igazgatója, Bán Teodóra szerint büszke lehetne a rendező, hogy játsszák a darabját. A Budapesti Nyári Fesztivál igazgatója a HVG.hu-nak elmondta: semmi dolga nem volt a művésszel, “nem állunk vele jogviszonyban”. Mint magyarázta, ők a Magyar Állami Operaháztól vásárolták meg az előadást, Kovalik Balázzsal annak kellett felvenni a kapcsolatot: “Minden új helyszínen bemutatott előadást adaptálni kell az adott színpadra, van, amikor ez a produkció javára válik, így történt ez most is, ilyen nagyszabású bemutatója még nem volt Kovalik Balázs remek Turandot-rendezésének”.

A Magyar Állami Operaház közleménye szerint „Kovalik Balázs az elmúlt nyolc évben rendre arra játszik, hogy önmagát mint az intézményi vezetésváltás áldozatát mutassa be, miközben a korábbi szocialista államtitkár, Vass Lajos akkori főigazgató menesztette”.

Kiderül az is, hogy az Ókovács Szilveszter vezette intézmény szerint nem is olyan jó az a Turandot-rendezés, ugyanis Kovaliknál „nem vak Timur, Kalaf pedig annak dacára ismeri meg előre a feladványokat, hogy a zenében egyértelműen benne van a nehezedő gondolkodás, sőt, ezzel a történet tétjét ingatja meg. A leengedett operaházi vasfüggöny megakadályozta, hogy a mögé épített feliratozóról a közönség megtudja, miről is beszél hosszan a három miniszter és Kalaf, ez nem zavarta a rendezőt.”

“Az intézményi működésnek az Erkel Színház megnyitása óta szerves része, hogy darabokat adaptálunk különböző helyszínekre, ennek oka egy turné különböző állomásának eltérő színpadi sajátosságai éppúgy lehetnek, mint az eredetileg kiirt játszóhely ellehetetlenülése. Az Opera működését egy 24 évvel korábbi „vásárlás” nem akadályozhatja” – fogalmaznak.

Az Opera közleményében azt írja, hogy hogy mindezen állításait „kész további sajtópárbajok helyett bíróság előtt is megvédeni”.

További részleteket itt olvashat.

Kovalik Balázs közleményét itt találja.