“Bátorság kérdése, mennyire tudsz őszinte lenni” – Villáminterjú a POSZT-on Mészáros Andrással

2019 június 09. vasárnap, 16:23

Telihay Péter rendezésében mutatta be a József Attila Színház Nagy András Karenina, Anna című Tolsztoj-értelmezését. A darab az idei POSZT versenyprogramjába is bejutott. A Vronszkijt játszó Mészáros Andrást Csatádi Gábor kérdezte a Pótszékfoglaló interjújában.

A teljes interjút és a POSZT 1. napjáról szóló beszámolót itt olvashatják.

Meddig, mennyire tudsz egy ügyért harcolni?

Amennyire fontos nekem. Amennyire motivál, magamat tudom motiválni benne, ha meglátom a lényegét. Nehezen adom fel. A negatív dolgokat előbb észreveszem, mert a jó, hogy jónak kell lenni, hogy jól kell csinálni, az a minimum, ahogy édesapától tanultam. De a kritikai észrevétel egy próbafolyamatban demotiváló is lehet, hisz a másik nem feltétlenül érezheti ebből, hogy az ő jó megoldásait eleve adottnak veszem, és csak a rossz dolgokra hívom fel a figyelmét, ösztönzőleg. Figyelni, hogy ne csak fikázásnak tűnjön a másik számára az, amit mondasz. Általános iskola hetedik osztályában azért lettem év végén dicséretes ötös földrajzból, mert volt egy nagyon jó, “ravasz” földrajztanárom, aki év elején kihívott felelni. Kérte, hogy mutassam meg, hol Nagyalföld, hol a Kisalföld. Megmutattam, ötös, leülhetsz. Nem is értettem igazán ezt, mégis, onnantól kezdve már csak azért is tanultam, hogy ezt a megszerzett ötöst ne rontsam le. A pozitív megerősítés talán mindennél fontosabb – akkor is, ha kritizálsz, hisz az tud motiválni.

Ha a szerelem szabadsága börtönné válik, akkor annak a szerelemnek a fenntartásában mi az, ami motiválni tud?

Ez bátorság kérdése: mennyire tudsz őszinte lenni magadhoz, és mennyire tudod, hogy mit akarsz. Roppant nehéz észrevenni, amikor a szerelem szabadsága elkezd belecsúszni már valami egészen másba… Ha tudunk kommunikálni, ha nincsenek köztünk ego harcok, ha közös a cél, akkor meg tudjuk őrizni a szerelem szabadságát.

Voltál valaha hasonló helyzetben – bármilyen értelemben véve is, mint Vronszkij százados?

Éltem meg már ilyet, amikor aggódva néztem, hogy hova, merre is indul az a másik – nem mertem vele beszélni, és vége is lett a kapcsolatnak.

A teljes interjút és a POSZT 1. napjáról szóló beszámolót itt olvashatják.