Holnap is van nap – Bányai Miklós a környezetvédelemről

2019 június 09. vasárnap, 7:30

A Kaposvári Egyetem színész szakán, 2006-2011 között az egri Gárdonyi Géza Színház tagja volt. Bányai Miklós a The Voice tehetségkutató műsorvezetőjeként lett ismert, azóta játszott számos filmben és sorozatban. A Holnap is van nap Facebook oldalát itt követhetik!

Külföldi karrierrel is próbálkozik: szerepelt a Drakula című sorozatban, egy parfümreklámban Julia Roberts partnere volt. A kétlaki életmód bizony sok repüléssel jár együtt. Mit lehet tenni, ha valakinek a munkája miatt megnő az ökológiai lábnyoma?

Bányai Miklós

“A mai világban kevés dolog van, ami ne osztaná meg az embereket, viszont azt gondolom minden épeszű ember szeretne tiszta vizet inni,
tiszta levegőt szívni, erdőket látni, tudni, hogy az állatok, akiket
megeszünk (ha egyáltalán megesszük őket) a legmegfelelőbben vannak tartva, és ha már rendelkezésünkre állnak technológiák, amik önfenntartóak, működésük harmóniában van a természettel, akkor használjuk azokat. Ehhez ma már a technológia nem, csak az akarat hiányzik. Persze tudom, hogy vannak, akik tagadják a klímaváltozást, de abban akkor is egyetérthetünk – ha van közelgő katasztrófa, ha nincs – hogy ne rondítsunk már oda, ahonnan eszünk!

Nyolc évig nem ettem húst, az elmúlt időben hetente párszor eszem.
Amikor csak lehet, tanyasi csirkét, és bármilyen állati eredetű
ételnél szabadtartásút választok. De a teheneket békén hagyom, a
legnagyobb károkat az ő tartásuk okozza.

A szelektív hulladékgyűjtés, a kulacs sok éve alap. Próbálkoztam
beltéri komposztálóval is, de az besült sajnos. Sok éve természetes
tisztítószereket használok, bármilyen papír a lakásban újrahasznosított. Olyan csapra és zuhanyra tehető fejeket is
beszereztem, amik az élményt ugyan nem veszik el, de fele annyi vizet fogyasztanak. A legnagyobb gondnak a műanyagot tartom, attól
tartózkodom, akkor is, ha hülyének néznek a boltban, hogy nem kérek
zacskót. A legnagyobb siker az volt, amikor egy nyári forgatás legalább felét sikerült műanyagmentessé tenni, mindenki fémkulacsot
kapott ajándékba az elején, aztán lebomló tányérokat és poharakat
használtunk. Szuper lenne, ha ez precedenst tudna teremteni a stábok között a jövőben is.

Ugyanakkor egy évben többször repülök, és a biciklim mellett autóm is van. Nem használom minden nap, de mégis. Az öcsémmel sokat vagyunk Amerikában, ő mutatta meg, hogy léteznek olyan oldalak amelyekkel az ember visszaadhat oda, ahonnan elvett. A “carbon offset” oldalakon a rendszer kiszámolja, mennyi fa ültetésével kompenzálhatja az éves “létezését”. Majd ugyanitt be is fizetheti és megrendelheti a fák ültetését. Ezen felül is veszek havonta harminc fát is egy másik cégnél, itt Kaliforniában mindig van mit pótolni a tüzek miatt.

És akkor jöjjön a hippi része: egy japán professzor, Masaru Emoto azt
állítja, hogy az emberi gondolatok befolyásolják a víz szerkezetét.
Márpedig a Föld felszínének 70 %-a víz. Számomra nem kérdés, hogy nem egy élettelen tárgyról beszélünk, hanem egy élő organizmusról. Éppen ezért naponta szentelek pár percet annak, hogy hálával gondoljak a Földre, a Természetre, és megköszönjem mindazt, amit ad.”

A Holnap is van nap Facebook oldalát itt követhetik!