Zalán Tibor POSZT-válogató: “Sajnos nem szakmai játszmák zajlanak a hátunk mögött”

2019 június 14. péntek, 10:14

Intenzív fiatal rendezői utánpótlást és ígéretes írói törekvéseket lát kialakulni, a nehezen megfogható korszellemünket ábrázoló drámával azonban nem találkozott – Zalán Tibor a Magyar Nemzetnek nyilatkozott.

“A versenydarabokat ért kritikákból tisztán látszik, hogy nem elsősorban szakmai érvek mentén fogalmazódnak meg, mi azonban bármiféle előítélettől mentesen, a minőséget elszántan keresve jártunk egy éven át Gulyás Gábor esztétával az évad új előadásaira” – mondta a Magyar Nemzetnek Zalán Tibor író, az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) versenyszekciójának egyik válogatója.

Zalán Tibor hozzátette: “Sajnos, sajátosan nem szakmai játszmák zajlanak a hátunk mögött a darabok vagy társulatok megítélésében, ami engem speciel nem érdekel és nem befolyásol. A POSZT művészeti tanácsa arra kért fel minket, hogy válasszuk ki az idei évad bemutatói közül azokat, amelyek szerintünk leginkább értéket képviselnek. Ma odáig fajult a színházi szakma megosztottsága, hogy jobb- és baloldali színházakról beszélünk, ami szerintem nagyon kártékony helyzet” – állapította meg.

Zalán Tibor

Zalán Tibor egyébként többnyire közösségi portálokon és nem újságcikkekben találkozik az elégedetlenekkel, a fesztivál eddigi ideje alatt számottevő ellenvéleményt nem kapott, és a Pécsett zajló szakmai viták is inkább elemzőek, az előadások megítélésében pozitívak, mintsem lesújtó, mustrára alkalmatlan ítéletet kifejezők volnának.

– Azért ment itt a fesztiválon a harag. Egy nekem szóló megnyilvánulás a közösségi oldalon egyenesen “dilettáns fidesz bérencnek” nevezett, egy bejegyzésem alatt. Köztudott rólam, hogy nem vagyok pártszimpatizáns. Egyik hírportál pedig arról számolt be nemrég, hogy “színházkedvelő emberek privát ízlése” határozza meg a Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramját. Megjegyzem, Gulyás Gábornak amellett, hogy színházi múltja van, mert segédrendezőként is dolgozott, esztétaként több köze van a színházhoz, mint egy átlagos színházkedvelőnek, és elméletileg is meg tudja alapozni, hogy mit gondol a színházi folyamatokról. Nekem pedig ötvennél több bemutató van a hátam mögött, gyakorlatilag minden művem, amit írtam, megjelent színházban, a tetejében még Szép Ernő-életműdíjat is kaptam a színházi szakmától – mondta az író.

Zalán Tibor szerint a fesztivál hiányossága, hogy eltűntek a nem csupán az előadásokhoz kapcsolódó beszélgetések, amelyek a színház működését, a színházi közösség problémáit tárnák fel.

Szerinte pillanatnyilag azért sem lehet rendet tenni a szakmai megosztottságban, mert vannak, akik a POSZT hitelességét már eleve tagadják a szakmában, noha olyan társulatról nem nagyon tudunk, amelyik ne mondana igent arra, hogy a versenyben szerepeljen.

A teljes nyilatkozat a Magyar Nemzetben olvasható. (Magyar Nemzet 2019.06.13 – 17. oldal)