“Furcsa magány az, amivel a színészet jár” – Pál András válaszolt

2019 június 16. vasárnap, 7:49

A 10 című előadással érkezett az idei POSZT-ra Pál András. A Radnóti színészét a Kortárs Online kérdezte.

A Kortárs Online cikkéből:

“A 10 nagy vállalás. Nehéz történet és érdekes a forma, amely színészként nagymértékben igényli a személyes fogalmazást. A párnaember többeknél is kicsapta a biztosítékot a gyerekgyilkosságokkal. Fontos megemlíteni, hogy ezek a témák nem azért kerülnek elő, hogy megbotránkoztassuk a nézőket, hanem mert előfordulnak a társadalmunkban, és szembe kell néznünk velük. Idesorolom az Egy piaci napot is, ami nemcsak nézőként, színészként is nehéz előadás. Végig a színpadon kell lennünk és kitartani a koncentrációt, ráadásul a társadalmi felelősségvállalásunkra reflektál a darab. Erről a témáról nem lehet nem beszélni, és úgy tenni, mintha csak a gondosan lezárt múltunk része lenne” – mondta Pál András.

Pál András a 10 olvasópróbáján / Fotó: Falus Kriszta

Arra a kérdésre, hogy a 10 plasztikai sebészhez járó figurájába az örökös önelégedetlenséget fogalmazza-e bele önmagából, a színész így válaszolt: “Meg azt a furcsa magányt, amivel a színészet jár. Bár csapatmunka a színészet, és a társulat a családunk, mégis egyedül kell megtépnem magamat. Ez nehéz. Kitapogatni, hogy meddig merek elmenni, és feltépni olyan sebeket, amikről tudom, hogy fájdalmasak lesznek. De csak úgy van értelme a színészetnek, ha ki tudom mosni magamból a szennyest. A Petri-estben például mélyre merítkezünk – az egy egyes szám első személyű előadás.”

Pál András az interjúban arról is beszélt, ki tudja a legsikeresebben kirángatni a paneljeiből. “Valló Péter, Szikszai Rémusz, Mohácsi János. Alföldi Robival is érdekes volt most dolgozni, mert különleges pedagógiai gonddal ügyelt arra, hogy ne úgy interpretáljak egy szituációt vagy mondatot, ahogy az elsőre jönne belőlem. Jófajta keresés volt, amely során bonyolultabbá akartuk tenni a megoldásokat, és ennek köszönhetően A gondnokban olyasmit csinálok, amit korábban még nem” – árulta el a Radnóti Színház művésze.

A teljes interjú itt olvasható.