“Megkerülted a kötelező szolgálati utat” – Balogh Tibor levele Karsai Györgynek

2019 június 18. kedd, 11:09

Balogh Tibor dramaturg, színikritikus nyílt levélben válaszol Karsai György egyetemi docens, színikritikus írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.

Az előzményekről:

A Magyar Színházi Társaság elnöksége közleményben jelezte, hogy mivel a Pécsi Országos Színházi Találkozót lebonyolító cég egyik kisebbségi tulajdonosként nem áll módjában megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogát, a szervezet elnöksége úgy döntött, hogy kilép a POSZF Nkft-ből és tulajdonrészét felajánlja a másik szakmai tulajdonosnak, vagyis a Magyar Teátrumi Társaságnak, amelynek elnöke Vidnyánszky Attila.

Ezzel egyidőben a Revizoron megjelent Karsai György egyetemi tanár és színikritikus levele, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról. Sorai szerint az idei POSZTon, a szervezők felkérésére ingyen segítette szinkrontolmácsként a szakmai zsűri külföldi tagjának munkáját, de pár nap után, anélkül, hogy erről vele egyeztettek volna új tolmácsot állítottak a helyére. Ahogy Karsai fogalmaz, mindez azért történt, mert a Magyar Teátrumi Társasághoz közel álló Balogh Tibor “megfenyegette a fesztivál vezetőit, hogy ha továbbra is eltűrik a jelenlétemet a zsűri mellett, ő azt nyilvánosságra fogja hozni.”

“Amennyire tudom, semmiféle kifogás nem merült fel sem munkámmal, sem jelenlétemmel kapcsolatban. Természetesen szigorúan csakis a megbeszéléseken elhangzottakat fordítottam oda-vissza, hiszen számomra evidencia volt, hogy szerepemből következően egyetlen szó szakmai megjegyzést sem teszek. Ezt a tényt a zsűri minden tagja megerősítheti. (….) Egyébként hogy ez a zsarolás miért hatott, számomra végképp megfejthetetlen: soha, senki előtt nem szándékozom letagadni, vagy eltitkolni, hogy néhány nap tolmácsolást vállaltam a zsűri külföldi tagja mellett – miért is tenném?!” – tette hozzá Karsai György, aki mellett a Kritikusok Céhe is kiállt, határozottan tiltakoznak a méltatlan és sértő eljárás ellen.

Karsai György levelét ITT olvashatják.

Balogh Tibor színikritikus, dramaturg az ügy kapcsán az alábbi levelet jutatta el szerkesztőségünkhöz.

Balogh Tibor levele:

Kedves Gyuri!

Mint boldog ifjúkorunkban a tánc- és illemórákon, induljunk el a cserépkályhádtól!

 • Vajon közbejött esemény miatt, hirtelen beugróként vállalkoztál-e arra, hogy a POSzT szakmai zsűrijében a külföldi vendég tolmácsa légy?
 • Ugye, nem?
 • Ha nem, akkor tájékozódtál-e körlevélben a Szakmai Tanácsadó Testület (SzTT) tagjainál arról, hogy SzTT tagi minőségedben, mi a véleményük az ilyen szerepvállalásról?
 • Ugye, nem?
 • Emlékszel-e a kezdeti kikötéseink közül arra, hogy a POSzT művészeti igazgatójától minden érdemi kérdésben magunkhoz vonjuk a döntés jogát?
 • Ugye, nem?
 • Ha emlékeztél volna, akkor nekünk, s nem a POSzT adminisztrációjának ajánlod fel önkéntes tolmácsi szolgálataidat, akik közül erre valaki, a hatáskörét átlépve mondott igent.
 • Június 12-én, az elutazásom előtti reggelen döbbenten hallottam két zsűritagtól, hogy benn tartózkodtál a zsűri ülésén, dacára annak, hogy a fizetett tolmács rendelkezésre állt.
 • A szabálytalanságról – SzTT tagi minőségemben – értesítettem Szűcs Gábor művészeti igazgatót, aki ígéretet tett az intézkedésre. Arra az esetre, ha fellépése nem járna eredménnyel, kilátásba helyeztem, hogy a szabálytalanságra a sajtó útján fogom felhívni a figyelmet, mielőtt még a zsűri döntése megszületne – ne lehessen a felszólamlásom az eredménnyel való elégedetlenségem tükre.
 • Ismerve a művészeti igazgató túlterheltségét, megkértem egy zsűritagot, hogy a Szűcs Gábornak általam mondottakat közvetítse a zsűri elnökének, Bodor Johannának.
 • A művészeti igazgató nem járt el a pozíciójában elvárható határozottsággal, amikor telefonon lépett kapcsolatba Bodor Johannával, ahelyett, hogy az irodájába rendelte volna jelentéstételre a szabálytalanul megtartott zsűri tanácskozásról. Erélytelen viselkedése miatt tűnhetett úgy, hogy egy illetéktelen személy jelenlétének vagy kizárásának ügye a szálloda-teraszi demokrácia frontján dőlhet el.
 • Igen, Kedves Gyuri, a visszatartó erő fegyvereként, én hivatkoztam a sajtó nyilvánosságára. Ha nem mulasztod el kikérni az SzTT álláspontját a tolmácsszereped ügyében, és a tagtársak többsége (ezt kizártnak tartom) igennel szavaz, akkor én jegyzőkönyvbe mondtam volna a különvéleményemet, s mert Működési Szabályzatunk szerint sajtónyilvános lehet az, amit az ülés jegyzőkönyve tartalmaz; nem rejtettem volna véka alá a különvéleményemet. Minthogy azonban a ránk nézve kötelező szolgálati utat megkerülted, még csak az SzTT-hez sem kellett volna fordulnom engedélyért a nyilvános szerepléshez.
 • Hatalmasan tévedsz, Gyuri, amikor azt gondolod, hogy nem lett volna kártékony a zsűri-szobában való jelenléted. A versenyprogram mindahány résztvevője, aki sikeresnek érezte magát, de díj nélkül maradt, azt kiálthatta volna, hogy a Te kezed van a dologban. Közhely következik: kevés becsületesnek lenni – becsületesnek is kell látszani.

Kedves Gyuri!

Ennyit röviden a tánc-cserépkályháról. Az illem-cserépkályhától indulj el egyedül. A pallérozódás élethosszig tartó szenvedély lehet.

Üdvözöl POSzT SzTT tagtársad:

Balogh Tibor