Novák Eszter: “Minden jó színházi előadás a valóságról beszél”

2019 június 20. csütörtök, 7:14

A függőségről szól Szabó Kimmel Tamás új, egyszemélyes előadása, a Széttépve. Rendezőként Novák Eszter dolgozott együtt volt egyetemi növendékével a darabon.

A boon.hu cikkéből:

“Tudom, hogy a művészetet és a hasznosságot összefüggésbe hozni csacsi dolognak tűnhet, hiszen a művészet bármilyen formát ölt is, bármiképp tesz fel kérdéseket a körülöttünk lévő világról, az emberről, bármiképp fogalmaz meg régi vagy új témákat: mindenképp megkerülhetetlenül fontos az egyedi ember és az emberiség számára. Mégis bennem, mint színházcsinálóban időről időre megszületik valamiféle kényszer kicsit direktebb, vagy egyértelműbb módon célba venni olyan témákat, amelyek sokakat, valamiképp az egész társadalmat érintik. Olyan témát keresni, előadást készíteni, ami az elesettekért, a kiszolgáltatottakért szól” – mondta Novák Eszter.

Novák Eszter / Fotó: Szkárossy Zsuzsa, criticailapok.hu

A rendező rámutatott, nem csak az alkotói közegben, általában az ember környezetében sok a függőségtől érintett, legfeljebb nem szívesen vesszük észre. “Öt interjúalanyunk közül csak egy foglalkozik művészettel. Az előadás egyik rétege ezeknek az interjúknak majdnem dokumentarista feldolgozása: elsősorban a szerhasználat van a fókuszban, de az előadás más, hétköznapibbnak tűnő függőségeket is szóba hoz. Evés, vásárlás, Facebook, szerencsejáték, edzőterem, dohányzás… sokféle függőség van, ami a bennünk lévő feszültségeket, fájdalmat, hiányt próbálja kiegyensúlyozni. Másrészt irodalmi szövegek, Kosztolányi, Rimbaud, Röhrig Géza és nagyszerű zenék, számok Iggy Pop, Tom Waits, Elvis Presley, KimNowak, Závada Péter, Beatles helyezik tágabb kontextusba a témát. És felhasználtunk néhány szövegrészt azokból a szakértői tanulmányokból, interjúkból, amiket a felkészülés közben olvastunk” – sorolta az alkotó.

Novák Eszter szerint minden jó színházi előadás a valóságról beszél, noha sokszor más, képzelt történeteken keresztül. “Ebben az előadásban Szabó Kimmel Tamás kivételes teljesítménye színházzá sűríti a dokumentumanyagokat is. Színészete és személyessége hitelt érdemlő, azt hiszem, ebben rejlik leginkább az előadás hatása. Sok-sok fontos nézői visszajelzést kaptunk, megosztották velünk sokan a saját történeteiket, felismeréseiket. Ez igazi öröm számunkra” – tette hozzá a rendező.

A teljes interjú itt olvasható.