Eszenyi Enikő: “Shakespeare-t nézve akár fel is találhatunk valamit”

2019 június 22. szombat, 7:47

A Vígszínházban már tradícióvá vált az ifjú tehetségekkel való közös munka. Eszenyi Enikő igazgatót a Szeretlek Magyarország kérdezte.

A szeretlekmagyarorszag.hu cikkéből:

“Horvai István és Kapás Dezső tanítványa voltam és a főiskola harmadik-negyedik évében itt tölthettem többedmagammal a gyakorlatomat. Akkor találkoztam először személyesen Páger Antallal, Ruttkai Évával, Darvas Ivánnal, Reviczky Gáborral, Kern Andrással, Béres Ilonával, Kútvölgyi Zsikével, Tahi Tóth Lászlóval… Később ide szerződtem, itt kezdtem el játszani, majd rendezni is. Én is része lettem egy folyamatnak. Úgy érzem, hogy akik a Vígszínházban akarják a pályájukat végigélni, mindig nagyon jó lehetőségeket kapnak. A fiatalok nálunk nagy művészek partnereként dolgoznak és tele lelkesedéssel, kreatív energiával teszik hozzá a magukét” – mondta Eszenyi Enikő.

Eszenyi Enikő / Fotó: Dömölky Dániel

A jövő évadban A nagy Gatsbyből készül zenés darab a Vígszínházban. “Mindig nagy öröm, ha új darab születik. Különösen, ha mi saját alkotói inspirációból, önálló erőből hozunk létre új műveket, amelyeket reméljük, hogy sokáig fogunk játszani. Most is erre készülünk F. Scott Fitzgerald művét felhasználva. A nagy Gatsby színpadi változatának zenéjét Kovács Adrián komponálta, szövegkönyvét Vecsei H. Miklós írta, dalszövegeit szintén ő és ifj. Vidnyánszky Attila jegyzi, aki egyben az ősbemutató rendezője is” – sorolta a direktor, aki azt is megjegyezte, hogy Molnár Ferenc körülbelül ugyanennyi idős volt, amikor bemutatkozott első vígszínházi darabjával, a Doktor úrral, mely elsöprő sikert aratott.

Folytatódik a Vígszínház Shakespeare-sorozata is a II. Richárddal. “Nagyon szeretem Shakespeare-t, sok darabjában játszottam és sokat rendeztem is. Nagy történelmi személyiségekkel foglalkozik, az egész világot átöleli Csehovval szemben, akinek hősei kisemberek. Miközben az ő drámáit nézzük, hihetetlen gondolataink támadhatnak. Akár fel is találhatunk valamit. A szerző különleges nyelvezete, humora, drámai jelenetei, szerelmi szálai és az elképesztő logisztika, ami a műveiből árad, egyébkén még Steve Jobs-ot is megihlette” – mesélte Eszenyi Enikő.

A teljes interjú itt olvasható.