“Kifürkészhetetlen és megfejthetetlen a helyzetek igazsága” – Sardar Tagirovsky levele

2019 június 22. szombat, 14:02

Sardar Tagirovsky rendező Facebook oldalán tudatta, hogy nem tart tréninget a 31. Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján. Az okokról bővebben írt.

Az elmúlt napokban nagyon furcsán érzem magam különböző színházi hírek miatt. Gondolok itt egyebek között Karsai György POSzT Tanácsadó testületéből való kilépésére. Karsai tanár úrral jó színházi és emberi viszonyt ápolok.

Részese vagyok bizonyos folyamatoknak amelyek körülvesznek és számomra átláthatatlanok. Ami most rám vonatkozik, a 31. Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljának tréning része, amelyet két évvel ezelőtt indítottunk el Balogh Tiborral, akinek hálás vagyok ezért a lehetőségért. Az ő felkérésére volt szerencsém egy hagyományt elindítani, amit szeretnék folytatni, de jelen körülmények között azt érzem, bár eddig tudtam, idén már nem tudnék a munka függetlenségére koncentrálni. Ez a függetlenség, vagy ennek a függetlenségnek az illúziója érzésem szerint nem összeegyeztethető a magyarországi aktuálpolitikai harcokkal.

Sardar Tagirovsky

Eddigi tapasztalataim alapján kifürkészhetetlen és megfejthetetlen a helyzetek igazsága. Bárhogy csűröm-csavarom, ott lyukadok ki, hogy nincs igazság. Ez a teória általánosan hangzik, mégis fontosnak tartom, hogy mint rendező, e szerint tudjak gondolkodni és cselekedni. A jelenlegi helyzet pedig tehetetlenné tesz, mert nyomást érzek a levegőben. Ez a nyomás nem kézzelfogható és nem a levegőben van, hanem az elmémben. Azt érzem, hogy itt, ma szinte lehetetlen önmagam lényéhez hű maradnom.

Jelenleg ennek a helyzetnek a feszültsége engem alkalmatlanná tesz alkotói tevékenységeim elvégzésére a 31. Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján.

Szeretném, ha ezt a döntésemet egyik politikai vagy színházi oldal se tudhatná a magáénak. Célom ezzel a döntéssel semmiképpen sem az, hogy pártpolitikai szinten harcolva barátokat vagy ellenségeket szerezzek.

Sardar Tagirovsky