Bodrogi Gyula: “A közönség csinálja a színészt”

2019 június 24. hétfő, 7:28

Áprilisban ünnepelte 85. születésnapját. Nem sokkal előtte megkapta a Magyar Filmakadémia életműdíját, nemrég pedig a Magyar Művészeti Akadémiától vehetett át hasonló elismerést. Bodrogi Gyulát a Szabad Föld kérdezte.

A teljes interjú a Szabad Földben olvasható.

Éppen tíz éve kapta az első életműdíjat a Vidor Fesztiválon. A kérdésre, akkor érzékelte-e először, hogy telik az idő, Bodrogi Gyula úgy válaszolt: “Igazából csak most villant be, amikor 85 éves lettem. Egészen döbbenetes, hogy ebből az időmennyiségből, ha beleszámoljuk a néptáncos előzményeket is, 68 esztendőt színpadon töltöttem. Nyugodt szívvel mondhatom, egy percig sem bántam meg”.

A Nemzet Színésze elárulta, néha előfordult, hogy színház helyett legszívesebben otthon maradt volna, de amikor átlépte a színház küszöbét, kívül marad a szép idő, és csak a feladatra koncentrál.

Arról is beszélt, hogy a színpadon megszűnik a külvilág: “Sőt, nálam már az első mondat előtt, az öltözőben megtörténik a fordulat. Ahogy belebújok a jelmezbe, abban a pillanatban átlényegülök. Szólít az ügyelő, megyek a színpadra, közben valami különös erő kerít hatalmába. Megvilágítanak a fények, elkezdem a szövegemet, már nagyon messze járok. Nehéz megfogalmazni, hogy mi ez. Azt hiszem, varázslat.”

A felvetésre, miszerint a ő kortársai a mai generációtól jelentős mértékben eltérő értékek és elvek alapján teremtettek életművet, elmondta: “Az élet mindig arra megy, amerre akar, mi meg vagy eltaláljuk azt az utat, vagy nem. Az én osztályomban negyvenöten kezdtük a főiskolát, és nyolcan végeztünk. Voltak köztünk olyanok, akikről sejteni lehetett, hogy elhagyják a pályát, de végül ők is megtalálták a helyüket. Ezzel szemben most hihetetlen mértékben elszaporodtak a színészképzők és a tanodák, de ettől sajnos még nem lesz több jó színész. (…) Nagyon sokan vagyunk. Felhígult a szakma.”

A kritikus, a néző, a színész is tisztában van vele, hogy ki mikor brillírozik. Arról, hogy egybeesnek a vélemények, Bodrogi Gyula kifejtette: “Általában igen. Mondhatunk bármit: a közönség csinálja a színészt. Ha valaki jól játszik, azt megjegyzik, és legközelebb miatta mennek moziba vagy színházba. Hogyan is lehetett volna másképp Gérard Philipe vagy Bruce Willis az, aki lett?! De továbbmegyek: a rendezőt meg a színészek csinálják. Amikor valaki jegyet vált, nem feltétlenül azt nézi, ki rendezte a darabot, döntését jobban befolyásolják a színpadon látható művészek. Azért játszunk, hogy megnyerjük a közönséget. A színház kicsit olyan, mint a vendéglő. A tulajdonos annak örül, ha a vendég távozóban megjegyzi, ide máskor is eljövök. A színésznek is lételeme, hogy a néző akarjon még látni bennünket.”

A teljes interjú a Szabad Földben olvasható.