“Tanulni, tapasztalni akartam” – Krisztik Csaba válaszolt

2019 június 26. szerda, 9:20

Ősszel érkezik a mozikba a Valan című film, melynek főszerepét a Forte Társulat és a Vörösmarty Színház tagja, a Jászai Mari-díjas Krisztik Csaba játssza. A színészt a Revizor kérdezte.

A Revizor Online cikkéből:

A színész a romániai Margittán született, és ahogy az interjúban fogalmazott, nem az volt az útja, hogy ott maradjon. “Mehetnékem volt, tanulni, tapasztalni akartam. Lázadás is volt ebben: menekültem a román nyelv korlátaitól, mindenképp magyarul akartam tanulni. Szentest választottam, ahol négy csodálatos évet töltöttem” – tette hozzá.

Krisztik Csaba / Fotó: Horváth Reni, fmc.hu

“Eleinte traumatikusan éltem meg a váltást. Egészen furcsa volt, hogy mindenki magyarul beszélt, de mintha teljesen más nyelvet használtak volna, mint én. Jó fél év kellett, hogy feloldódjak. Szentes azért fontos hely, mert nagyon megtanítja az embert kommunikálni. Az ott végzettek közül rengetegen dolgoznak olyan helyen, ahol fejlett kommunikációs készségekre van szükség. Nagyon figyeltek ránk a tanáraink, és akinek a tehetsége a színház felé irányult, azt arra terelgették. És közben megtanították, hogy ne legyünk közömbösek a világ dolgai iránt. A többi drámatagozathoz képest fontos különbség, hogy a városban nem volt színház. Jártunk színházba Pestre, de nem utánoztunk vagy másoltunk. Az volt a színház, az volt a közösség, amit mi hoztunk létre” – mesélte Krisztik Csaba.

A színész azt is elárulta, miért fordult a fizikai színház felé. “Több csillag együttállása kellett ehhez: Ladányi Andrea akkor került az egyetemre, bizonyítani akart, megmutatni egy teljesen új metódust, és az osztályból többen fogékonyak voltunk erre. (…) Először botlábúnak éreztem magam, dühös voltam, ha valamit nem tudtam megcsinálni, és nem csak én: ott maradtunk óra után, hogy erősítsünk. És talán mondhatom, hogy erősek is lettünk… Andrea rengeteget dolgozott azért, hogy ő legyen a ‘Ladányi’. Amikor színpadon láttam, megszűntek a kérdések. Az a kérlelhetetlenség, ami őt jellemezte, rendkívül inspirálóan hatott rám. Amikor Horváth Csabával együtt táncoltak, az maga volt a mámor. Megnéztem őket, és iszonyú picinek éreztem magamat: ‘Holnap bemegyek, és még keményebben csinálom, mint eddig!’ Amikor visszagondolok a közös munkáikra, azonnal tele leszek munkakedvvel” – mondta Krisztik Csaba.

A teljes interjú itt olvasható.