“A veszteség szinte felfoghatatlan” – Meghalt Radnai Annamária dramaturg

2019 június 28. péntek, 10:43

A Katona József Színház dramaturgja 55 esztendős volt.

Radnai Annamária 1964-ben született Budapesten. 1982-ben érettségizett a Madách Imre Gimnázium magyar-dráma tagozatán. 1983-1988 között a József Attila Színház segédrendezője, segéddramaturgja volt. 1988-1992 között a Színház- és Filmművészeti Egyetem dramaturg szakos hallgatója, közben 1991-1992 között a József Attila Színházban dolgozott dramaturgként. 1992-1998 között a Radnóti Színház tagja volt.

2006 között a Filmplus Forgatókönyvíró Műhelyénél dolgozott, valamint a Centrál Színház dramaturgja is volt, 2011-től pedig a budapesti Katona József Színházé.

Radnai Annamária / Fotó: Katona József Színház

1992-től tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, 2006-tól osztályvezető tanárként, 2009-től adjunktusként. 2014-ben egyetemi docens, majd intézetvezető (Elméleti és Művészetközvetítő Intézet) címet nyert el. 2012-ben DLA fokozatot szerzett. Dramaturgiát, drámatörténetet, műelemzést, filmtörténetet és írásgyakorlatot tanított.

2003-ban átvehette a Bálint Lajos gyűrűt, majd 2004-ben a Jászai Mari-díjat.

Radnai Annamária méltósággal viselt betegség után hunyt el – egészen a végsőkig dolgozott.

Kivételesen termékeny munkásságát megszámlálhatatlan színházi előadás szövegkönyve őrzi, nagyszerű fordításait orosz és angol nyelvből a színházak rendszeresen játsszák. Szakmájának mély elkötelezettjeként aktív, újító tagja és sok éven át elnöke volt a Színházi Dramaturgok Céhének. Dokumentum- és filmírói tevékenységét rangos filmes díjak sokaságával jutalmazták. Játékos, kimeríthetetlen képzeletét, páratlan és eredeti humorát, világos, analitikus gondolkodását állította szolgálatba jelentős színház- és filmrendezők alkotó munkatársaként. Gazdag és szerteágazó életművet hagyott maga után

– áll a család, a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Katona József Színház közleményében.

“Mindig nevetett, amikor megkérdezték tőle: „mi is az a dramaturg?”, és a rá jellemező fanyar humorral csak annyit mondott: az a személy, aki újságcikkben csak akkor jelenik meg, amikor az előadást ócsárolják és a neves kritikusok felteszik a költői kérdést: hol volt a szövegkönyv készítésekor Radnai Annamária, dramaturg? Pedig ő ott volt mindig, ahol szükség volt rá, megértően, türelemmel és hatalmas szívvel dolgozott minden munkáján” – emlékezett a Prae.hu.

A Dramaturgok Céhe, amelynek korábban elnöke volt a következő sorokkal búcsúzik a kiváló munkatárstól: “A veszteség szinte felfoghatatlan. Lénye, tiszta, szigorú erkölcsisége, szakmai és pedagógiai tudása pótolhatatlan lesz!”

Radnai Annamária / Fotó: Horváth Judit

“Számos dramaturgnövendékén, kollégáján és színházi alkotótársán kívül mi, színikritikusok is vihetjük majd tovább azt, amit műveltségéből, széles látóköréből, igényességéből, biztos ízléséből, szakmai és erkölcsi ethoszából tanulhattunk. Barátunk volt, társunk. Nem fogjuk elfelejteni. Megrendülten búcsúzunk, Annamari” – közölte a Színházi Kritikusok Céhe.