POSZT 2019 – Már decemberben döntött a kilépésről a Színházi Társaság

2019 június 28. péntek, 7:31

“Tulajdonosi jogkörük csorbítása” miatt múlt héten kilépett a POSZT-ot működtető Pécsi Országos Színházi Fesztivál Közhasznú Nonprofit (POSZF) Kft.-ből a Magyar Színházi Társaság.

Tavaly decemberben leszavazta a Pécsi Országos Színházi Találkozót működtető cég két tulajdonosa, hogy a harmadik tulajdonos Magyar Színházi Társaság képviselője a céget felügyelő bizottságba bekerüljön — mondta a Magyar Nemzetnek Keszég László, a Magyar Színházi Társaság elnöke.

Fotó: Pereszlényi Erika

A szervezet akkor döntötte el, hogy nem kíván tovább a POSZT szervezésében részt venni. 

„A 2017-es POSZT után hallottam először az Aktor Kft.-ről, amelybe a fesztivál menedzsmentje bizonyos feladatokat kiszervezett. A cég tulajdonosai, egyben a POSZT-menedzsment tagjai akkor azt állították, hogy a taót tudják lehívni a cégen keresztül” – idézte fel Keszég László.

Tavaly egy pécsi hírportál arról számolt be, hogy a POSZF Kft. két év alatt 118 millió forintot tett az Aktor Kft.-be, amelyet 2017-ben alapítottak meg a cég vezetői. A cég működésével kapcsolatban idén Páva Zsolt polgármester ellenőrzést kezdeményezett.

Az önkormányzati ellenőrzésről szóló jelentés aláírásának napján, 2019. február 25-én Páva Zsolt levélben kért 10 intézkedést az önkormányzat többségi tulajdonában lévő POSZF ügyvezetőjétől, Magyar Attilától, a megtett intézkedésekről 2019. június 30-ig írásban beszámolva. Továbbá kérte a polgármester azt is, hogy Magyar Attila tájékoztassa arról, hogy az Aktor 2017-ben és 2018-ban adott-e TAO-támogatásból származó pénzt a POSZF-nak.

Az ügyről és az Aktor működéséről korábban Szűcs Gábort, a fesztivál művészeti igazgatóját kérdeztük, aki úgy nyilatkozott: “Már a munka kezdetén világos volt számunkra, hogy az úgynevezett szakmai feszültségeknél sokkal nagyobb problémával szembesülünk, méghozzá azzal, hogy a POSZT pénzügyi háttere már az alapítástól kezdve stabilan bizonytalan. Tehát arra kellett felkészülnünk, hogy évről-évre az utolsó pillanatban fog kialakulni, mennyiből gazdálkodhatunk, és miközben a túlélés érdekében növelni szeretnénk a bevételeket, biztosítanunk kell a fesztivál likviditását is azáltal, hogy körülbelül 10-15 millió forint pluszt emelünk be a költségvetésbe. Erre szolgált az az unortodox megoldás, hogy megalapítottuk az Aktor Produkciót, ami jogszerűen igényelhetett tao támogatást a POSZT-on játszott előadások után”.

Ahogy azt Szűcs elmondta: “A POSZT rendszerelméletileg alkalmatlan arra, hogy tao pénzt fogadjon, így az alapításától kezdve 10-12 millió forint hullott ki a rendszerből. Ez túl sok pénz ahhoz, hogy ne hajoljunk le érte. Ezért döntöttünk úgy, hogy létrehozunk egy projektcéget, ami nem összeférhetetlen a tao-törvényben és az előadóművészeti törvényben foglaltakkal, és ami segít ezt azt összeget visszanyerni, amit az Aktor a POSZT-tal kötött szerződésben vállaltaknak megfelelően és közhasznú nonprofit Kft. lévén a fesztiválra fordít. Jelentem: visszanyertük, így a központi támogatás csökkenéséből adódó veszteséget az Aktor idén 21 millió forinttal tudja kompenzálni. Az Nkft. létrehozásával értelemszerűen felmerül a kérdés, hogy milyen varázslat folyik itt a háttérben, mégiscsak adóforintokról van szó, úgyhogy irgalmatlan mennyiségű szerződést és kimutatást küldtem át azoknak a szakmai és civil szervezeteknek, akik a történet iránt érdeklődtek.”

A Színház.org információi szerint azonban a Színházi Társaság azonban november óta nem kapta meg az Aktorral kötött szerződéseket és kimutatásokat. Az MSZT ezért fogalmazott úgy kilépő levelében, hogy “kisebbségi tulajdonosként nem áll módjukban megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat”.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó Keszég László azt is elmondta, szerinte egy reprezentatív fesztiválnak komoly állami büdzsével kellene működnie. Emlékeztetett, 2001-ben ilyen háttérrel startolt az országos mustra Pécsett és ez látható volt a programok színvonalán is. „Azt is mindig képviseltem, hogy nem jó, hogy a szakmai társaságok csupán kisebbségi tulajdonosok a POSZF Kft.-ben” – tette hozzá.

Az MSZT elnöke szerint a 2016-ban felállított 16 tagú szakmai tanácsadó testület munkája előremutató volt, küldetése szerint egy kvázi POSZT-alkotmányt írt le: „Korábban nem lehetett tudni, hogy milyen elvek mentén dolgozik a fesztivál, ez a testület deklarálta a szempontokat, a válogatókat, a szakmai zsűrit és egy sor olyan kérdést, amelyek lényeges elemei a kiegyensúlyozott mustrának. Nekem sem a testülettel, sem a Magyar Teátrumi Társasággal nem volt vitám, csupán az Aktor Kft.-vel.”

Tagadta, hogy a színházakat vagy a fesztiválrészvételt megosztaná az MSZT kilépése, mint mondta, nem terveznek saját szemlét indítani, szerinte nagyon fontos, hogy megmaradjon a fesztivál és a színházaknak legyen egy országos szemléjük.

További információkat ITT talál.

Forrás: Színház.org, Magyar Nemzet