Scherer Péter: “Van okom bizakodni”

2019 június 29. szombat, 7:17

Amellett, hogy havonta olykor 30-nál is több színházi előadása van, rendszeresen forgat, sőt rendez is.

Az idei Művészetek Völgyében a Momentán Társulat vendégeként is színpadra lép, ennek apropóján kérdezte a Szeretlek Magyarország Scherer Pétert.

Annak kapcsán, hogy ő az egyik legfoglalkoztatottabb magyar színész, úgy nyilatkozott: “Épp ezért találtuk ki azt a megoldást a családommal, hogy a júliust nem adom senkinek. Erre a hónapra nem vállaltam munkát, mindent akkor kezdek újra, miután augusztus elején visszatértem az Ördögkatlan fesztiválról. (…) Az utóbbi időben annyi felkérés talált meg, hogy a jövő évadbeli színházi programomat is módosítanom kellett. Van közte több filmszerep, sőt még rendezés is: az egyik barátom írt egy forgatókönyvet, ami jó eséllyel befutó lesz a Filmalapnál, és megkeresett, hogy engem látna szívesen a rendezőjeként. Én egyből javasoltam egy operatőrt és egy dramaturgot, akikkel szívesen dolgoznék, ő pedig két producert, ez a csapat a sztorival együtt pedig annyira erősnek tűnik, hogy van okom bizakodni. Persze a döntés még nem született meg. (…) A színház nagyon fontos számomra, mindig azt érzem, hogy ott tudok igazán fejlődni és új dolgokat kipróbálni. Az utóbbi időben sokat rendeztem is, kilenc előadás fut jelenleg, amit Gyulay Eszter dramaturg barátommal közösen hoztunk létre. Ezt is nagyon szeretem, teljesen újfajta gondolkodásmódot nyitott meg az életemben.”

Scherer Péter / Fotó: Torják Orsi

Arról is beszélt, mit szól hozzá, hogy a legtöbben a Kapa-Pepe páros tagjaként ismerik: “Ha valaki felveti, hogy önálló munkák ide vagy oda, mi mégiscsak együtt vagyunk emblematikusak, Zolival mindig azt szoktuk mondani: „Figyelj, sokan vannak, akiknek egyáltalán nem sikerül emblematikussá válniuk. Nekünk legalább így párban összejött.”

A kérdésre, mekkora igénye van arra, hogy a vígjátékok és komédiák mellett komolyabb, drámai szerepeket is játsszon, azt felelte: “Abból főzök, ami van a konyhán, tehát amilyen felkérés megtalál. Persze nagyjából tisztában vagyok a korommal, az alkatommal és a kisugárzásommal, és ezzel meg is vagyok békélve. Tudom, hogy alapvetően ezt a lúzer, csetlő-botló figurát hozom legerősebben, és hogyha emellett bejön egy-egy komolyabb szerep, mint például a Hajnali láz című filmben általam alakított rabbi, annak nagyon örülök. Ha viszont nem, azzal sincs bajom, szóval semmilyen szerepet nem utasítok vissza pusztán azért, mert már játszottam hasonlót.”

A tao-támogatások megszigorítása az ő társulatát, a Nézőművészeti Kft.-t is érinti. Erről szólva kifejtette: “Az teljesen rendben van, hogy meg akarják szüntetni a visszaéléseket, az viszont elég nagy gond, hogy ezt az egész rendszer tönkretétele által teszik. Nem kellett volna komoly nyomozói tevékenység ahhoz, hogy fülön csípjék azt a pár embert, aki ebből óriási összegeket szakított jogtalanul. Színházi körökben nyílt titoknak számított ez. Így viszont azokat is kétségbeejtő helyzetbe hozzák, akik teljesen tisztességesen éltek a tao által biztosított előnyökkel. Mi a Nézőművészeti Kft.-vel nagyjából 5 millió forinthoz jutottunk ilyen módon évente, de ezt úgy, hogy 200 előadást játszottunk, és mindegyik le volt dokumentálva. Most viszont lehet, hogy ennek csak a felét kapjuk majd, ami nyilván érzékenyen érinti a költségvetésünket. Persze még mindig jobban jártunk, mint más független társulatok, vagy játszóhelyek (például az Átrium és a Centrál), akik konkrétan a megszűnés szélére sodródtak emiatt.”

A teljes interjút itt olvashatja.