“Mondva csinált ürüggyel létrehozott tolmács-epizód” – Karsai György válaszolt

2019 július 02. kedd, 12:16

Karsai György klasszika-filológus, egyetemi tanár a POSZT-ot követően mondott le a találkozó tanácsadó testületében betöltött tagságáról. A Népszava kérdezte.

A Népszava cikkéből:

“Szóra sem érdemes, mondva csinált ürüggyel létrehozott tolmács-epizód, amelyből egy olyan boszorkány üldözéses, pártállami ideológiával kísért történet keveredett, amit nagyon nehéz minősíteni. (…) A cég ügyvezetője valóban bocsánatot kért nyilvánosan. A program igazgató pedig felhívott és elnézést kért a történtekért. Ez szép gesztus mindkettőjük részéről. Csak éppen jóval hamarabb, személyesen kellett volna ezt megtenniük. Ott voltunk mindannyian Pécsett, lett volna alkalom rá” – mondta Karsai György, aki az idei POSZT-on a szervezők felkérésére segítette szinkrontolmácsként a szakmai zsűri külföldi tagjának munkáját, de pár nap után, anélkül, hogy erről vele egyeztettek volna, új tolmácsot állítottak a helyére.

Karsai György / Fotó: PTE

A Karsai Györgyöt támadó feltételezés szerint befolyásolhatta a zsűri döntését. “Ez abszurd és sértő feltételezés, amit visszautasítok. Ez a felvetés persze a zsűrit még nálam is jobban sérti, hiszen azt sugalmazza, hogy a tagok nem független gondolkodású emberek, akik hagyták volna, hogy én befolyásoljam őket. Emögött paranoia és a fent említett reflexek előhívta, állandó ellenségkeresés állhat” – mutatott rá.

Az egyetemi tanár az interjúban azt is elmondta, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, ahol az utóbbi huszonöt évben tanít, rettenetes helyzetben van. “Az intézmény infrastruktúrája oly mértékben leromlott, hogy ma már a mindennapi működése is borotvaélen táncol. A munkakörülmények – például a tantermi és eszközellátottság – folyamatosan romlanak, és ezen az egymást követő rektori vezetők, a kancellár és az Intézetvezetői Tanács, legnagyobb erőfeszítéseik ellenére sem tudtak eddig segíteni. 2013-2014-re, miközben a hallgatói létszám jelentősen emelkedett, csaknem negyven százalékkal csökkent az egyetem állami támogatása (ezt mára sikerült nagyjából a tíz évvel ezelőtti szintre visszatornászni). Ez nem lehet véletlen. Mindeközben több lehetséges új helyszín is felvetődött az intézmény elhelyezésére, de azután általában mindig az utolsó pillanatban, egyikből sem lett semmi. De mindig reménykedünk…” – mondta Karsai György, aki hozzátette: véleménye szerint e folyamat büntetés, amely mögött a Színház- és Filmművészeti Egyetem kiéheztetése, hosszabb távon az ellehetetlenítése áll.

A teljes interjú itt olvasható.