A Nemzeti Táncszínháznak évi 500 millióért kellene bérelnie új épületét

2019 július 04. csütörtök, 10:11

Az intézmény kapott ugyan egy milliárdokból megépített központot a Millenáris Parkban, de az épülethez nem járt tulajdonjog. Ezért most több száz millió forintos bérleti díjat kell fizetnie a Miniszterelnökséghez tartozó Millenáris Kht.-nek – írja a 24.hu.

Fotó: Hlinka Zsolt / Nemzeti Táncszínház

Februárban hosszú idő után végre újra állandó fedél került a Nemzeti Táncszínház feje fölé, hiszen 2014-ben ki kellett kiköltözniük a budai Várból, mivel az egykori karmelita kolostort át kellett adniuk a miniszterelnöki hivatalnak.

Az 5 milliárd forintból átépített épületbe még be sem költöztek a táncosok, amikor a Millenáris Kht. akkora bérletidíj-követeléssel állt elő, ami teljesen padlóra küldte volna a táncszínházat. Az épület a Miniszterelnökséghez tartozó Millenáris Kht. ingatlanán áll, az Emberi Erőforrások Minisztériuma alá tartozó táncszínház pedig semmilyen tulajdonosi jogosítványt nem kapott.

A 24.hu információi szerint az első követelésekben havi 80 millió forintos bérleti díj szerepelt, amit már csak azért sem tudott elfogadni a táncszínház vezetése, mert így a kiadásaik meghaladták volna az Emmi kulturális államtitkárságától kapott működési keretet.

A 24. hu forrásai szerint a Glázer Tamás ügyvezető igazgató vezetése alatt álló Millenáris Kht. nem hajlandó évi 500 millió forintos bérleti díj alá menni, ami még mindig a színház működési keretének kétharmada.

“A Millenáris Tudományos Kulturális Nonprofit Kft. tárgyal a Nemzeti Táncszínház Nonprofit Kft.-vel a bérbeadás esetén általuk fizetett bérleti összegről. Ingyenes juttatásra jogi lehetőség nincs, így ha a bérlő a Nemzeti Táncszínház Nonprofit Kft. lesz, úgy a cég bérleti díjat fog fizetni a Millenáris Tudományos Kulturális Nonprofit Kft.-nek” – áll a Millenáris Kht. kommunikációs igazgatójának közleményében.

Forrás: 24.hu