Soros György 360 millió forinttal támogat magyar művészeket

2019 július 04. csütörtök, 13:30

A Nyílt Társadalom Alapítványok elnöke, Patrick Gaspard a csütörtöki Népszavában megjelent cikkében jelentette be, hogy a Soros György által alapított társaság 360 millió forintot adományoz a Summa Artium művészettámogató szervezetnek.

A Summa Artium 2003-ban, Budapesten jött létre “azzal a céllal, hogy a független művészek számára elérhetővé tegye a vállalati és magánszektorból érkező támogatásokat”. 

Patrick Gaspard a cikkben hangsúlyozza: nem kívánnak beleszólni abba, hogy ki és mi részesülhet a támogatásból.

“Mindannyian tudjuk, hogy manapság Magyarországon a kormányzati ellenőrzés árnya mindent beborít, a kultúrát és a művészetet is. (…) Magyarország, a rendszerváltás minden reményét megcsúfolva, nem a szabad gondolat, a művészet szabadságának hazája többé. Ilyen időkben a művészek jelenítik meg függetlenségükkel és a sokféleségükkel a társadalom kollektív lelkiismeretét. Kiállnak és megkérdezik: kik vagyunk és miképpen élünk együtt? Nem fogadják el, hogy a kultúrát a politikai szempontok alapján osztogatott pénz határozza meg” – indokolja a döntést a cikkben Patrick Gaspard, aki azt reméli, hogy a támogatással megvalósulhatnak azok a művészeti és kulturális projektek, amelyek a Magyarországon uralkodó körülmények között nem reménykedhetnek állami támogatásban.

Patrick Gaspard cikke szerint a Nyílt Társadalom Alapítványok nemcsak Magyarországon szeretnék támogatni a független művészi hangokat, hanem a világ minden táján. “Tudjuk: a művészet segíthet felerősíteni azoknak a hangját, akiket kirekesztenek.”