Nádasdy Ádám elhagyja az országot

2019 július 05. péntek, 7:01

Fenntartja az itthoni életét, de – mint fogalmaz – „testsúlyomat londoni lábamra helyezem át”.

Nádasdy Ádám most, hogy befejezte az oktatást az ELTE-n, Londonban élő párja után költözik.

Nádasdy Ádám

Amikor pár éve, miután a jogszabály lehetővé tette, az elsők között hivatalosan bejegyzett élettársi státuszt létesítettek, ők ketten sok melegnek adtak bátorságot, és mutattak példát. Nászukat még a Katona József Színház Illaberek című darabjában is megörökítették. “Megrögzött optimista vagyok. Szerencsére azt lehet látni, hogy egyre kevesebb ember háborodik fel a melegeken. De még mindig nem elegen mernek előbújni ahhoz, hogy minden ember ismerjen közelebbről, személyesen meleg párokat. Vagyis valószínűleg minden ember ismer ilyeneket, csak nem tudja. Itt van például Kövér úr, a parlamenti elnök, nyilván nem tudja, hogy a szomszédságában, a közeli közértben vagy gyerekei pedagógusai közt is lehetnek melegek. És nem ismeri Leo Varadkart, a derék ír miniszterelnököt sem, aki szintén meleg” – mondja Nádasdy Ádám.

Azt tartják róla, hogy elsősorban civil bátorságával példamutató, de nyelvészként, műfordítóként és tanárként is iskolateremtő. 

Mint nyelvész elfogadja, hogy a nyelv állandóan megújul – a „szétadom” és a „szétoffolom” nem romlás, hanem természetes változás –, műfordításaival könnyen olvasható, mai szövegeket hoz létre, költeményeiben és a katedrán pedig mindent metaforákkal és hasonlatokkal mond el.

“Mint a kutyán a tölcsérszerű gallér, a fehér, ormótlan műanyag, amit az állatorvos kényszerít rá, hogy ne tudja a sebeit nyalogatni: olyan nekem a munka” – mondja a Forbes interjújában, amelyben többek között arról is beszélt, hogy fontos lett számára a pontosság, amióta nagy munkái vannak, és színházaknak fordít.

“Ott nincs mese, be kell mutatni a darabot. Ez a fegyelmezettség nálam elég lassan alakult ki – vallja be -, csúnya elcsúszásaim voltak, fiatalabb koromban sokat késtem.” Ma már egy kockás papírt szokott kiragasztani az ajtóra, és afféle termelési grafikont rajzol rá: ahogy mennek a napok, és készülnek az oldalak vagy sorok, a grafikonnak szépen kell másznia felfelé.

További részletek és történetek Nádasdy Ádámtól, Nádasdy Ádámról a FORBES magazinban.

(Forbes 2019.07.04 – 53,54,55,56,57. oldal)