Gyabronka József: “Minden szerephez, amit eljátszottam, volt közöm”

2019 július 08. hétfő, 10:18

Garrettet alakítja a Szentendrei Teátrum és az Orlai Produkciós Iroda közös előadásában, a Becéző szavakban. Gyabronka Józsefet a Fidelio kérdezte.

A Fidelio cikkéből:

Korábban azt nyilatkozta, soha nem nézi meg azokat a filmeket, amelyeket játszik, vagy éppen próbál. “Rettenetesen rossz vagyok filmekben, alapfilmeket nem láttam. Azt meg végképp nem nézem meg, amit éppen próbálok. A mi előadásunk úgyis más lesz, teljesen más. Ha a film túl jó, zseniális benne a színész, elkeserít, ha rossz, felesleges önbizalmat ad” – mondta Gyabronka József.

Gyabronka József / Fotó: Lakatos Péter

A színész azt is elárulta, hogy Kocsis Gergely, az előadás rendezője és Hernádi Judit miatt vállalta el a szerepet. “Mindketten nagyon jó állapotban vannak, ami nekem is jót tehet. Hernádi Judit az utóbbi időben olyan feladatokat kap és old meg remekül, amelyek pont kellenek az ő színészi beteljesedéséhez” – tette hozzá. “Persze minden szerephez, amit eddig eljátszottam, volt közöm. Ha megtalálom hozzá azt a pici motívumot, amiből ki tudom bontani a figurát, nyert ügyem van. Ez a férfi végtelenül önző, nagyon magának való ember, itt ebből tudtam kiindulni” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy milyen az ideális próbafolyamat, Gyabronka József így válaszolt: “Szeretem, ha jó és erős a rendező, helyes tanácsokat ad. Akkor próbálok jól, ha előtte van időm egyedül, megfelelő számú ujjgyakorlatot elvégezni. Ha úgy állok neki zongorázni, hogy pontosan tudom a kottát. Ha ez nincs meg, valami elvisz másfelé. Vagy nem jut eszembe semmi. Hernádi Judit, akivel a legtöbb jelenetem van, nagyon inspirálóan próbáló színész, élvezet vele dolgozni. Kocsis Gergelyt színészként nagyon kedvelem, rendezőként csak most ismerkedünk. Ha én magammal is ki vagyok békülve, nagyon jó hangulatú próbáink vannak.”

A teljes interjú itt olvasható.