Csáki Judit: “A Vidnyánszky-féle színházeszmény kinyilatkoztat és előír”

2019 július 13. szombat, 10:43

Csáki Judit arról értekezik nemrég megjelent írásában, hogy Vidnyánszky Attila öt nagy csapást mért a magyar színházi, kulturális életre, és már készülődőben van a hatodik is. A kritikust a Hírklikk kérdezte.

A Hírklikk cikkéből:

“Vidnyánszky kirúgott a Kaposvári Egyetemről, ahol tanszékvezető voltam, ráadásul egyik percről a másikra. Én utána nem jutottam álláshoz, tehát ő nekem nagy bajt csinált, hiszen a nyugdíjamból veszítettem nagyon sokat – ennek most biztos nagyon örül, sose legyen nagyobb öröme. Egyébként törvénytelenül rúgott ki, mint ezt a bíróság is megállapította. De ebbe a mostani rendszerbe ezt, mármint a törvénysértést, a jogtiprást bekalkulálják, nekik szabad; semmi baj, kifizetik, amit kell, mégpedig az adófizetők pénzéből, és a törvénysértő, a jogtipró vállát megveregetik, jól van, jól csináltad. És nem csak engem, hanem a mesterségtanárokat is elküldte, Mohácsi Jánost, aztán Réthly Attilát, majd a többieket szépen sorban. Akkoriban azért fájt nagyon ez az egész – remélem, ennek is örül -, mert a közepén tartottunk valaminek, a képzés fölépítésének, és ő ezt az egészet két perc alatt beszántotta. De a mából visszanézve tulajdonképpen jót tett velem” – mondta Csáki Judit, aki nemrég a Revizoron tette közzé Az öt csapás című írását, amelyben a Teátrumi Társaság és Vidnyánszky Attila a magyar színházi élet elmúlt tíz évére gyakorolt hatását elemezte.

Csáki Judit, Vidnyánszky Attila

“Vidnyánszky – mint nagyon sok kívülről jött ember – nehezményezte, hogy az úgynevezett belvárosi, véleményformáló értelmiség nem fogadja őt be. Ez amúgy nem volt igaz, hiszen a beregszászi színháznak igazi közadakozás folyt, többek közt Koltai Tamás szervezésében, és hát sokan ismertük ezt az igazán tehetséges, színházilag innovatív rendezőt. De ő megsértődött, tán azért, mert a segítség akkora bűn, hogy nem lehet megbocsátani, és csinált magának egy szervezetet, politikai alapon. Bedobott egy követ az állóvízbe, és politikailag két részre osztotta a szakmát: a jobbosok jók, a balosok rosszak. Aztán sok minden ebből következett” – fejtette ki a Revizor főszerkesztője.

“2008-ban már nem volt nehéz látni a politikai változás bekövetkeztét, hiszen 2006-ban már letarolta a Fidesz a vidéki színházakat. Nem volt nehéz látni, hogy kivel kell barátkozni ahhoz, hogy meglegyen a hatalom. És aztán meg is lett. Szomorú, hogy így van. Egyébként még ma is sokan mondják, hogy milyen fantasztikus rendező, milyen elsőrangú színházcsináló Vidnyánszky, aminek én, a Kaposváron együtt eltöltött egy évünk alatt láttam is a nyomait. Tudtunk néha csak szakmai dolgokról beszélni, és baromi sok mindenben egyet is értettünk. Elfogadom, hogy neki nagyon nehéz lehetett az indulása, de ezt dolgozza fel egy pszichológussal. Nekem nem dolgom ezt megfejteni. De nagyon sok minden ebből fakad, amihez a szakmám révén már közöm van. Például az, hogy neki minden jár, pénz, paripa, fegyver, mégpedig azért, mert: csak. Ő a szovjet kommunista rendszerben, ebben a rettenetesen hierarchizált, személyi központú, kijárásra épülő szisztémában szocializálódott, és most is ennek megfelelően működik, ezt vallja” – mondta Csáki Judit.

“Kezdetben az volt a törekvés, hogy a létező mainstream mellé tegyük oda a ‘mi’ – vagyis a NER-es – értékrendünket, és létezzen mind a kettő. Aztán kiderült, hogy az úgynevezett NER-értékrend nem kapós, nemigen van rá igény; nem fogja leváltani Wass Albert Esterházy Pétert. Akkor jött a következő lépés: ha nem tudjuk odatenni a ‘mi’ kánonunkat, akkor pusztítsuk el a másik oldalt. Azt szoktam erre mondani, hogy így lesz egy földszintes ház a legmagasabb; ha körülötte mindent letarolunk. Most ez folyik. A Vidnyánszky-féle színházeszmény kinyilatkoztat és előír: megmondja neked, hogy miként gondolkozz, hogyan élj, milyen vallást kövess, milyen családban létezz, mik legyenek a preferenciáid. Én nem hiszek az ilyen előíró színházban. A jó színház mindig kérdez és rámutat, te pedig, kimenve az előadásról, elgondolkozol a látottakon, hogy meg tudd adni a saját válaszodat. Vidnyánszky népnevelő intézetet működtetne, ha működne” – fejtette ki a kritikus.

A teljes interjú itt olvasható.