Pintér Béla: “Partnernek tekintjük a nézőt”

2019 július 16. kedd, 7:41

A tragikumot és a komikumot úgy vegyítik, hogy folyamatosan fenntartsák a figyelmet, és megteremtsék a valóság illúzióját. Pintér Bélát a Magyar Kurír kérdezte.


A Magyar Kurír cikkéből:

“A népszerűség oka az, hogy fontos nekünk a néző. Partnernek tekintjük. Személyes történeteket adunk elő hitelesen. A tragikumot és a komikumot úgy vegyítjük, hogy folyamatosan fenntartsuk a figyelmet, és megteremtsük a valóság illúzióját” – mondta a 20 éves Pintér Béla és Társulata vezetője.

                 Pintér Béla / Fotó: Szécsi István, Fidelio

Arra a kérdésre, hogy az egyre ismertebbé és elismertebbé válásuk folyamata hogyan hatott vissza rá, Pintér Béla így válaszolt: “Attól, hogy népszerűek lettünk, nem tudok könnyebben darabot írni, és azt hiszem, más téren sem változtunk jelentősen. Rengeteget játszunk, havonta legalább húsz este színpadon vagyunk. Ez nagy fegyelmet, jó munkabírást kíván, akárcsak számomra az, hogy újra meg újra leüljek írni.”

“Nem képzelem magam a társadalom tanítójának. Megfigyelői a pozícióm, a láttatás a célom. A tanmese mint műfaj viszont belefér. Huszonöt darabot írtam eddig, amelyek nagyon sokfélék, és egyenként is sokféle rétegük van: kortárs drámák a formától függetlenül. Originálisak, sajátos ízük van” – fogalmazott az alkotó.

Pintér Béla úgy véli, soha nem voltak rétegszínház, és kezdettől azzal a szándékkal működtek, hogy minél több embert bevonzzanak. “A darabjaink mindenféle réteget, kulturális csoportot és korosztályt megszólítanak, egyenesen közönségbarátnak nevezném őket. Mivel a minőséget sikerült tartanunk, nagyot szerencsére soha nem kellett csalódniuk bennünk a nézőinknek. A közönségünk létszáma most is nő, és én örülök ennek. Miért is ne örülnék? Ez azonban nem egyenlő azzal, hogy mindenáron ki akarom szolgálni a nézőimet, hogy elvtelenül a kegyeiket keresném” – tette hozzá a társulatvezető.

A teljes interjú itt olvasható.