Bata Éva: “Mindig hallgatok a megérzéseimre”

2019 július 24. szerda, 8:06

2009-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Marton László és Hegedűs D. Géza osztályában. 8 évet töltött a Vígszínházban, ahol főszerepek sorát játszotta. Jelenleg szabadúszó, a nézők jól ismerik A mi kis falunkból is, vagy a nagy sikerű BUÉK című filmből.

Látható a Centrál és a Katona József Színház előadásaiban. Bata Évát az ART7 kérdezte. A teljes interjú ITT olvasható.

Nagy lendülettel, főszerepek sorával indult a pályája. Arról, ezt hogyan élted meg akkor, elmondta: “Nagyképű lennék, ha azt mondanám, természetesnek vettem, hogy már a második évadomban Júliát játszom, mert én voltam akkor a fiatal színésznő. Úgy vélem, egészségesen éltem meg mindezt, mert amit kaptam, annak örültem. De szeretném hozzátenni, hogy ezek a szerepek nem hullottak csak úgy az ölembe, keményen megdolgoztam velük.”

Bata Éva / Fotó: Trokán Nóra

A színésznő arról is beszélt, mire számított, amikor a szabadúszást választotta: “Nagyon hosszadalmas és nehéz döntés volt, több mint két éven keresztül rágódtam rajta, hol erősebben, hol mérsékeltebben éreztem a késztetést. Nem tudok olyan konkrét pillanatot felidézni, ami véglegessé tette az elhatározást. Egy átlagos vasárnap délelőttön letisztult minden, nem maradtak bennem kételyek.(…) Hazudnék, ha azt mondanám, nem szorongtam amiatt, hogy lesz-e munkám. De annyira erős volt bennem az elhatározás – és ezzel együtt a kíváncsiság –, hogy felülírta a szorongást.”

Arról, mi vezetett a döntéshez, elárulta: “Nem meglepő, hogy ha az ember sok évet tölt el ugyanazon a helyen, egy idő után új impulzusokra vágyik. Én is szerettem volna olyan kollégákkal, rendezőkkel találkozni, akikkel addig nem dolgozhattam. Leginkább talán emiatt álltam a sarkamra. Senkinek nem tartozom elszámolással, magamnak kell megteremtenem azokat a helyzeteket, amelyekben jól lehetek. (…) Mindig hallgatok a megérzéseimre, és ez eddig bejött.”

Ez év elején mutatta be a Kasimir és Karoline című darabot a Centrál Színház Alföldi Róbert rendezésében. Arról, milyen volt a mostani találkozás, Bata Éva kifejtette: “Pontosan tudtam, hogyan dolgozik, erős víziója van az előadásról, kialakul a fejében a forma, tudja, hogy mit jelent neki a történet, mit akar üzenni általa, és igyekszik kihozni a színészeiből a maximumot. (…) Karoline figurájában az elrontások érdekeltek leginkább. Az, hogy hogyan éli meg az ember, amikor rosszul dönt bizonyos helyzetekben, de akkor nem tudja felmérni, csak utólag szembesül ennek súlyával. Ez érdekelt benne, meg az, hogy hogyan csúsznak el az emberek közötti viszonyok félreértések, meggondolatlanul kimondott szavak miatt.”

Szintén a Centrálban játssza a Nemek és igenek egyik főszerepét. Egy nemi erőszak tárgyalása zajlik, miközben baráti összejövetelek során egyre inkább felszínre kerülnek a Lengyel Tamással megformált házaspár problémái, hazugságai: “ A legfontosabb kérdés szerintem az, hogy mit kezdünk a bűneinkkel, hogyan dolgozzuk fel a későbbi életünkben mindazt, amit a múltban elkövettünk. (…) Amikor egy szereppel foglalkozom, mindig a figura igazsága érdekel” – nyilatkozta a színésznő, aki a Katona József Színház közönsége a Berlin, Alexanderplatz, valamint a Minden kombi cirkó, de nem minden cirkó bojler című produkciókban is láthat.

A teljes interjú ITT olvasható.