Melnik Tatiana: “Fájdalom nélkül nincs balett”

2019 július 24. szerda, 8:52

Melnik Tatiana, a Magyar Nemzeti Balett első magántáncosnője mindössze 4 éves volt, amikor eldöntötte, balerina lesz. A gyerekkori álmodozás hamar gyötrelmes valósággá vált, ő azonban mégsem adta fel, és felküzdötte magát a legnagyobbak közé. A Kiskegyed kérdezte.


“Soha nem felejtem el, ahogyan Oroszországban az első munkahelyemen megalapozták az állóképességemet. A hattyúk tavát próbáltuk, amelyben életem első nagyobb szólószerepét táncolhattam. Minden alkalommal belehaltam a próbába. Egyszer volt egy pont, ahol nem bírtam tovább, és leálltam. A balettmester odajött hozzám, rám nézett és azt mondta: ,,elölről”. Így gyakoroltunk mindennap. Ha valaki leállt tánc közben, elölről kellett elkezdenünk az egészet. Brutálisnak tűnik, és az is volt, de egy életre hálás vagyok a mesteremnek, amiért kifejlesztett bennem egy olyan akaraterőt és állóképességet, amivel ma is dolgozom a színpadon” – számolt be a táncművész.

Melnik Tatiana

Melnik Tatiana arról is mesélt, az orosz balettfelvételin a legszigorúbb ortopédiai vizsgálatoknak vetik alá a jelentkező gyerekeket. A sok teszt után nem vették fel, azt mondták, hogy alacsony, de egyszer mégis megcsörrent a telefon, üresedés volt a balettintézetben, ő pedig megkezdhette tanulmányait.

A balerinák táplálkozásáról, a mentális és fizikai leterheltségéről szólva kifejtette: ,,Először is fontos leszögezni, hogy mindenki más, megvannak a magunk egyéni problémái és küzdelmei a mindennapokban, nem lehet a balettművészekről általánosságban beszélni. (…) Tudom, hogy én nagyon vékony vagyok, és ezért többen azt hiszik rólam, nem eszem, vagy ahogyan a Fekete hattyúban is volt, egész nap megelégszem egy almával, de ez nem igaz. Olyan sokat mozgok, hogy nem is bírnám étel nélkül a munkát. (…)  Ami pedig a fájdalmakat illeti, hát… fájdalom nélkül nincs balett.”


Tatiana számtalan főszerepet, szinte már minden klasszikust eltáncolhatott az évek folyamán. Azonban sikerei mellett van még valami, amiben kimagasló, egyesek szerint megdöbbentő eredményt ért el. Másfél évvel ezelőtt életet adott egy kislánynak, Kyrának, majd a szülés után egy hónappal már A diótörő Mária hercegnőjét táncolta:  ,,Szinte a terhességem legvégéig jártam balettórára. Ezért sem gondoltam, hogy bármilyen nehézséggel jár majd a szülés után visszaállnom, hiszen végig figyeltem a testemre. Hamar kiderült, hogy ezt csak én hittem így. A lábaim gyengék voltak, nem tudtam felemelni őket, nem tudtam ugrani sem, ez különösen kiborító volt. Elkezdtem has- és hátizomra dolgozni, de ha nem segítenek a társaim és a mesterek, biztosan nem tudtam volna egyedül újra táncolni. Nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is erős támaszaim voltak a próbák alatt.”

Tatiana arról is beszélt, nem könnyű egyszerre anyának és szólistának lenni. “Sok minden a feje tetejére állt, de talán a legfontosabb változás az, hogy most már a balett munka a számomra, a legfontosabb dolgok pedig mind otthon várnak.”

A teljes riportot a Kiskegyedben olvashatják.

Kiskegyed 2019.07.23 – 14,15. oldal