Ismerik a Vegán Hegylakót? – Karalyos Gábor válaszolt

2019 július 28. vasárnap, 8:03

A szabadúszó színész egy pesti bérházból költözött a budai hegyekbe és természetkímélő módszerekkel kertészkedik.

A 24. hu cikkéből:

Karalyos Gábornak öt éve került kezébe egy vegán ételekről szóló könyv, ráadásul éppen akkoriban látott egy nagyüzemi állattartásról szóló filmet, így egycsapásra eldöntötte, végleg felhagy a húsevéssel.

Karalyos Gábor / Fotó: Nedeczky Dániel

A színész Vegán Hegylakó néven a legnagyobb közösségi oldalon két és fél éve népszerűsíti a permakultúra kertészkedést, az egészséges életmódot, és sokszínűen gazdag vegán konyhája remekeit. Öt és fél éve egyik pillanatról a másikra vált vegánná, egyáltalán nem tervezte a dolgot, hirtelen történt.

“Panelgyerek vagyok, egy bonyhádi lakótelepen születtem, ezért szoktam magam a panelparaszt jelzővel illetni. Budapesti éveim alatt azután hamar megéreztem, a nagyvárosi létforma nálam nem fog működni. Vágytam a saját kertre, a természet lágy ölére, ezért lázas keresésbe fogtam, míg véletlenül rátaláltam a kis házra a kerttel” – mesélte Karalyos Gábor.

A Vegán Hegylakó portája ma saját kúttal rendelkezik, egy házi víztisztító rendszer a zuhanyzásból, mosogatásból származó szürke vizet gyűjti össze, ami egy több medencés rendszeren keresztül öntözésre felhasználhatóvá válik. A komposztvécé szintén a vízfelhasználás visszafogását szolgálja. Karalyos Gábor nagyjából 3200 négyzetméteren gazdálkodik, saját, 1300 négyzetméteres kertjén kívül két másik kertnek is gondját viseli.

A teljes interjú itt olvasható.