Rétvári Bence: “Nem gond, hogy veszteséges a Nemzeti”

2019 augusztus 10. szombat, 6:32

150 milliós veszteséggel zárta az elmúlt évet a Nemzeti Színház, melynek nagyszínpadán minden második széket ingyenjegyesekkel töltöttek fel.

A színház 1,8 milliárdos állami támogatást kapott tavaly, a jegybevétel százmillió forintot tett ki, a jegybevételhez kötött tao-támogatásból pedig csak 76 millió forintot gyűjtöttek, az ennek pótlására létrehozott alapból viszont idén 400 millió forintra számíthatnak.

Rétvári Bence államtitkár szerint ezzel nincs gond – írta a hvg.hu

Úgy véli, az előadásokra az „eladni szánt” jegyek 98 százalékban elkeltek. A veszteséges működés kapcsán pedig elmondta, a Nemzeti Színháznak „az általános színházművészeti tevékenységen túl nemzeti léptékben kell meghatároznia műsorpolitikáját”, a színháznak „olyan missziót kell felvállalnia, amely más teátrumtól nem várható el, ugyanakkor nemzeti identitásunk szempontjából nélkülözhetetlen”.

Rétvári emlékeztetett arra is, hogy a Nemzetiben ingyen nézhetnek meg előadásokat szervezett iskoláscsoportok, az „előző évadban több mint kétezer olyan nézőt hívtak el ingyen a Nemzetibe, akik még soha nem járta színházban”.

A Nemzeti Színház korábban közleménnyel reagált a hírre, miszerint minden második széket ingyenjegyesekkel töltöttek fel a nagyszínpadon:

“Az elmúlt napokban a Nemzeti Színházat negatív színben feltüntetni szándékozó írás járta körbe az ellenzéki médiumokat. Fontosnak tartjuk egyértelműen leszögezni az alábbiakat.

A Nemzeti Színház előadásainak az elmúlt, 2018/19-es évadban több nézője volt, mint valaha, amióta az intézmény a Duna parton áll. 140 ezer nézőnk a budapesti épületben és soktucatnyi hazai és külföldi vendégjáték során volt szemtanúja előadásainknak.

A Nemzeti Színház négy nagyszínpadi előadásán (János vitéz, Csongor és Tünde, Fekete ég – A fehér felhő, Tóth Ilonka) három éve ingyen látja vendégül a szervezett iskoláscsoportokat: #nemzetiadiakokert címmel futó programunk sok tízezer diák számára nyújtott színházélményt. Az előző évadban több mint kétezer olyan nézőnket hívtuk el ingyen a Nemzetibe, akik még soha nem jártak színházban. Küldetésünk ebben is világos: nagy felelősséget érzünk azok iránt, akik fiatal koruk vagy anyagi helyzetük miatt nem juthatnak el színházba.

Elektronikus jegyleolvasó rendszerünk minden egyes előadásunk esetében pontosan rögzíti, hogy hányan érkeztek a színházba. A teátrum látogatottsága 94 %-os volt.

A Nemzeti Színház gondosan, jogszerűen és átláthatóan gazdálkodik. Öt éve dolgozunk az épületben felhalmozódott műszaki hibák kijavításán és színházi eszközparkunk korszerűsítésén. Ezekre nem fordított figyelmet a színház korábbi vezetése.

Művészeti tevékenységünk, külföldi meghívásaink száma, valamint nemzetközi fesztiválunk, az idén hatéves MITEM sikere, értékteremtő munkánk nem vitatható. A hazug támadás oka tehát nyilvánvalóan az, hogy a Nemzeti Színház a nemzet színházává vált. Azonban semmilyen támadás nem riaszt el, sőt, megerősít bennünket – továbbra is a magyar kultúra és a magyar hagyományok megújító ápolásán fogunk dolgozni.”

Forrás: HVG, 24.hu, Színház.org