“Az ember maga az univerzum” – Tóth Ildikó válaszolt

2019 augusztus 11. vasárnap, 8:00

Sokáig szabadúszó volt, majd a székesfehérvári Vörösmarty Színházhoz szerződött. Tóth Ildikót a vehir.hu kérdezte.

A vehir.hu cikkéből:

Arról, mit mérlegel egy szerep elvállalásakor, Tóth Ildikó elmondta: “Nem mindegy, ki kéri fel az embert, de természetesen átolvasom a forgatókönyvet, megnézem a történetet, és, hogy kikkel dolgoznék együtt, illetve nyilván fontos magának a szerepnek a milyensége. Amikor szabadúszó voltam, akkor sokáig az volt a baj, hogy nem úgy jöttek a felkérések, ahogy kellett volna. Vagy sok jött, vagy kevés, vagy esetleg olyan, ami nagy falat lett volna”.

Tóth Ildikó / Fotó: Mónus Márton, MTI

A színésznő elárulta, mostanában kevesebb munkát utasít vissza, bár ez nem életkorhoz kötött, hanem szerephez. “Ha például nagyon távolinak érzem magamtól az adott figurát… és akkor most saját magamnak mondok ellent, hiszen az ember maga az univerzum, a mindenség, a teljesség. Természetesen rengeteg dolog ‘támogatja’ az egyént: hogy hova születik, milyen iskolába jár, mit kap az égiektől… De színészként egy tőlem nagyon távoli figurához is tudok hidakat, kapcsolódási szálakat találni, meg azért az ember, saját magának a kutatólaborja. De nagyon sokat számít a kultúra, a környezet, a háttér” – sorolta Tóth Ildikó.

“Vidéken nőttem fel, víz csak az udvarban volt… Ma már ezt sokan elképzelhetetlennek tartják, de nekem ez maga volt a paradicsom, akár ma is tudnék olyan körülmények között élni. Elképzelhető, hogy onnan hozom ezt a szeretetet, engem teljesen kikapcsol a természet. A föld energiát ad; egészen egyszerűen más szempontból kezdem látni a világot” – mesélte a Vörösmarty Színház művésze.

A teljes interjú itt olvasható.