Alföldi Róbert: “A színházat úgy kell elképzelni, mint a gyerekeket”

2019 augusztus 13. kedd, 15:50

Alföldi Róbert éppen a Hatszín Teátrumban próbálja a Delta Produkció, azaz Kövesd Zsuzsa producer felkérésére Henry Farrell világhírű művét, a Mi történt Baby Jane-nel? című drámát.

A Deszkavíziónak arról mesélt, hogy a különös testvérpár történetében számára mi a fontos, hogy miért pont Hernádi Juditot és Kiss Marit kérte fel a két főszerepre, illetve szó esett arról is, hogy hogy érzi magát a Hatszínben. 

Alföldi Róbert

A Deszkavízió interjújából:

“Ez egy nagyon híres történet, tulajdonképpen egy kommersz színdarab. Az 1962-es amerikai film tette világhírűvé, Bette Davisszel és Joan Crawforddal a főszerepben. Az embernek ilyenkor mindig az a fontos, hogy találjon egy valós magot, amit belerak a közepébe. Itt is az foglalkoztatott, hogy hogyan lehet majd ezt úgy felrakni, úgy megközelíteni, hogy ne csak egy érdekes, hátborzongató történet legyen, ami két testvérről szól. Számomra a két összezárt ember egymásra utaltsága volt leginkább meghatározó, az, hogy egy kényszerhelyzetben hogyan szeretik, gyűlölik egymást és hogyan teszik tönkre szép lassan a másik életét. Erről pedig szerintem mindenkinek van saját élménye. (…) Kell, hogy legyen tétje… amin lehet sírni is meg nevetni is, ez mindegy is ebből a szempontból… de, ha egy előadásnak nincs tétje, akkor nem érdemes megcsinálni” – fejtette ki Alföldi Róbert.

A rendező arról is beszélt, csodálatosnak találja, hogy “a két csaj” azaz Hernádi Judit és Kiss Mari mennyire jól áll egymásnak. “Most játszanak majd először együtt színpadon, örülnek is neki nagyon, amit jó látni. (…) Mondtam Jucinak valamelyik nap itt a próbán is, hogy az nem lehet, hogy én jobban bízom benne, mint ő saját magában… ez a Marira is érvényes egyébként, annyira egyformák, hogy borzasztó… (nevet) Mindig az az érdekes, amikor az ember olyanokat csinál, amit nem szokott. Ha csak olyan munkáid vannak, amihez hozzá vagy szokva, akkor egy idő után hihetetlen módon elkezded unni saját magadat is, hát még azok, akik néznek” – tette hozzá.

Arról, hogy a helyszínváltoztatásokat hogyan oldják majd meg, Alföldi Róbert elárulta: “A színházat úgy kell elképzelni, mint a gyerekeket. Ha leülsz és a gyerekeknek azt mondod, hogy most erdőben vagyunk, akkor a gyerekek azt gondolják onnantól, hogy egy erdőben vannak. És ha ez jól, meg hitelesen van megcsinálva, akkor ez a felnőtteknél sincs máshogy. Ha van egy jel, amitől tudja, hogy most vagyunk 20 évvel korábban, akkor azt pontosan fogja érteni.”

Az előadás bemutatóját szeptember 21-én tartják a Hatszín Teátrumban.

A Deszkavízió interjúját itt olvashatja.