Thuróczy Szabolcs: “Nem tudnak minden ajtót bezárni előttünk”

2019 augusztus 18. vasárnap, 8:00

A kultúrtao megszüntetése számos független társulatot hozott kilátástalan helyzetbe, a színész azonban biztos abban, hogy a Pintér Béla Társulattal tovább tudnak dolgozni. Thuróczy Szabolcsot a Magyar Hang kérdezte.

A Magyar Hang cikkéből:

Színházi és filmes munkái mellett a közönség főként az Aranyélet című HBO-sorozatból ismeri. Arra a felvetésre, hogy az elsöprő siker összefügghet azzal, hogy a széria nyíltan ábrázolta azt a világot, amelyben a rendszerváltás óta élünk: az ügyeskedést, a mutyikat, az oligarchák felemelkedését, Thuróczy Szabolcs így válaszolt: “Minden nagyképűség nélkül mondhatom, hogy az Aranyélet vizualitása, történetmesélése és színészi játéka nem volt megszokott a magyar sorozatok történetében. Ez a nyers, őszinte és nagy műgonddal felépített világ beszippantotta a közönséget. A siker pedig visszahatott ránk, amikor láttuk, hogy a minőségi munka milyen hatást vált ki a nézőkből, még jobb eredményre törekedtünk. Fontos volt, hogy nagyon egyszerűen, hétköznapi módon beszélt mindenről, nem lett szájbarágós vagy didaktikus, mégis mindenkihez elért az üzenete. A családon belüli feszültségek, az elhallgatások és hazugságok a társadalom minden rétegében ott vannak. Teli szájjal migránsozunk, miközben a szomszédban a férj évtizedek óta veri a feleségét, de abba nem szólunk bele, csak az idegenek ne jöjjenek ide. Szerencsésebb lenne előbb mindenkinek a saját háza táján szétnéznie, hogy az ott lévő hazugságokat felszámolhassa. Az Aranyélet éppen ezekre a közeli bűnökre fókuszált, valószínűleg ettől is lehetett ilyen sikeres.”

Thuróczy Szabolcs / Fotó: Spektrum

Arra a kérdésre, hogy lehet-e ugyanolyan hatása a színháznak, mint egy tévésorozatnak, Thuróczy Szabolcs elmondta: “Budapesten nagyon sokan járnak színházba, nekünk is komoly bázisunk alakult ki, közönségünk nagy része visszatérő, vagyis a hatás ez esetben sem elhanyagolható. Pintér Béla számára különösen hangsúlyos a közéleti reflexió, a társadalomkritika, színészként pedig nagyon jó érzés részt venni valamiben, ami nem az általánosságokról motyog, hanem a velejéig hatolva, nyíltan beszél fájdalmas és megrázó témákról. Igyekszem mindig olyan dolgot csinálni, ami tíz-húsz év múlva is vállalható, és még a nagyon közeli barátaim sem tudnak cikizni miatta.”

A kultúrtao megszüntetése számos független társulatot hozott kilátástalan helyzetbe, a színész azonban biztos abban, hogy a Pintér Béla Társulattal tovább tudnak dolgozni. “A gazdasági munkatársaink kitalálják, hogyan lehet működtetni a színházat, mi meg csinálunk mindent úgy, ahogy eddig. Volt egy kis elvonás, de túl fogjuk élni. Nem tudnak minden ajtót bezárni előttünk, egyelőre még nem Venezuelában vagy Oroszországban élünk. Igaz, nem is Nyugat-Európában, ahol egy olyan társulat, mint a miénk, megkapja a lehetőséget, és nem szorul rá, hogy húsz év működés után is egyik helyről a másikra vándoroljon” – mutatott rá Thuróczy Szabolcs.

A teljes interjú a Magyar Hangban olvasható.