Vidnyánszky Attila: “Ez nem egy város színháza, ez a nemzet színháza”

2019 augusztus 23. péntek, 10:57

Interjút adott a TV2 Tények Este című műsorának a Nemzeti Színház igazgatója. Vidnyánszky Attila szerint a magas tao-közvetítői díjakat kifizető színházak háborognak a támogatási rendszer átalakítása miatt.

Vidnyánszky Attila / Fotó: MTI

Vidnyánszky Attila elmondta, hogy a Nemzeti Színház 150 milliós veszteségét nem úgy kell természetesen elképzelni, hogy szórták a pénzt, hanem ez egy könyvelési eredmény – például a színpadtechnika amortizációja miatt. Beszélt a tipikus kettős mércéről is: elődje, Alföldi Róbert öt évadjából négyszer veszteséges volt a Nemzeti, ráadásul sokkal nagyobb veszteségről volt szó.

Arról is beszélt, hogy a támadások valódi oka, hogy ő maga harcolt a rengeteg csaláshoz vezető kultúr-tao megszüntetéséért, ami a nem kiemelt közvetítői díjjal dolgozó színházak számára kifejezetten kedvező fordulat. Akik betartották és maradéktalanul be akarják tartani a törvényeket, azok a mostani változtatással jól jártak. Akik viszont kifizették a magas tao-közvetítői díjakat és így sok pénzhez jutottak, közülük sokan háborognak – véli a Nemzeti Színház igazgatója.

Az Átrium közleményben reagált az elhangzottakra. Állítják, hogy soha egy fillért sem fizettek sem jutalékként, sem más jogcímen tao-felajánlásért. “A Vidnyánszky Attila által említett jelenséget, miszerint egyesek tisztességtelen jutalékért adtak taót, az Átrium maga is a rendszerrel való súlyos visszaélésnek tartotta és tartja, amelynek törvényes lehetőségét meg kellett és lehetett volna szüntetni, ehelyett azonban a teljes előadó-művészeti tao-rendszert számolták fel. Az Átrium és a Nemzeti Színház a tisztességtelen jutalékok tekintetében mindig is ugyanazt képviselte, ezért értetlenül állunk e nyilatkozat előtt” – áll a közleményben.

Forrás: Origo, Index