Vidnyánszky Attila: “A legfájdalmasabb, hogy vattának nevezik a színházba hozott embereket”

2019 augusztus 26. hétfő, 11:24

150 milliós veszteséggel zárta a tavalyi évet a Nemzeti Színház, ahol minden második széket ingyenjegyesekkel töltöttek fel a nagyszínpadon – adta hírül a HVG. Vidnyánszky Attila direktor az ATV Egyenes Beszéd c. műsorának vendége volt.

“Az adatok között nem szerepel az a 25-30 ezer néző, akik Csíksomlyón nézték az előadást, csak a színházon belüli előadásokat számolta. Soha ennyi nézője nem volt a Nemzetinek. Csak nekünk nem csak a házon belül vannak előadásaink. Mi egy egész más rendszerben működünk. Folyamatosan összehasonlítanak az Alföldi-féle színházzal. Egy példát mondok: az utolsó, legsikeresebb évében négyszer hagyta el a színházat előadással, abból egyszer külföldön. Mi csak külföldre tizennégyszer mentünk a 2018-as évben, és 30-40 előadást játszunk” – számolt be Vidnyánszky Attila.

A direktor szerint a Nemzeti Színház egy olyan politikai erőtérben van, ami mindig megosztja a közönséget. “A legfájdalmasabb, hogy vattának nevezik a színházba hozott embereket. Rengeteg hátrányos helyzetű, határon túli, vidéki, roma gyerek hálálkodó leveleit hoztam el. Őket vattának nevezni…” – fogalmazott.

A kultúr-tao megszüntetésével kapcsolatban elmondta: ha rajta múlik, létre se jön ez a támogatási rendszer. “Néhány színházi ember kitalálta, a Hiller-féle minisztérium hozott rá egy törvényt, és utána sok milliárdot loptak el. És én ezt előre láttam, nagyon sokan láttuk a Teátrumi Társaságban, hogy ez így lesz. (…) A tao osztásakor az egyetlen mérvadó dolog a piac. Ami szerintem szánalmas. Most ez megváltozott, és kultúrpolitikai gondolatok mentén lesz osztva a pénz” – hangsúlyozta Vidnyánszky Attila.