“Egy picit szorított helyzet volt” – Csiby Gergely távozik a Vígszínháztól

2019 augusztus 27. kedd, 9:04

A 2017/2018-as évad legtöbbet játszó színésze volt a Vígszínházban, szeptembertől azonban már a Pesti Magyar Színház társulatának lesz a tagja. Csiby Gergelyt a Színházista kérdezte.

A szinhazista.hu cikkéből:

“2012-ben, amikor elkezdtem az egyetemet, úgy indultam neki, hogy még bármi is lehet. Nem tudtam biztosra, hogy élő színházzal szeretnék foglalkozni. Másodév elejére viszont már igen. Amikor elkezdtük az első évet, folyton az járt a fejemben, hogy most meg van oldva az élet. Nyilván egyáltalán nem volt, azzal, hogy fölvettek. Földessy Margit mondta nekünk mindig: ‘Nem az a nagy kérdés, hogy felvesznek-e, hanem hogy mi lesz veletek diploma után?’ Első év végén erős kritikákat kaptam a környezetemből, főleg egyetemi szinten. Akkor egy kicsit átfogalmazódott bennem minden, de ’19-es énem azt tudná mondani a ’12-esnek, hogy mindent csináljon ugyanúgy. Jó volt ez így, ahogy volt” – mesélte Csiby Gergely.

Csiby Gergely / Fotó: Vígszínház

A fiatal művész arról is beszélt, miért a bábszínész szakra jelentkezett: “Az akkori prózai szakon Máté Gábor indított osztályt. Egyszerűen féltem tőle. Annyira erősen élt bennem az előző évi második forduló, hogy biztos voltam benne, hogy nem tudnék előtte semmi olyat mutatni, ami miatt akár csak egy rostával is továbbjuttatna. Nem szerettem volna egy évet kihagyni, de 2012-ben indult bábszínész szakirány is, ami majdnem ugyanaz, mint a prózai. Majdnem. Több kiegészítő, szakirányú óránk volt a bábkészítésen át, a tárgyanimáción keresztül a maszkos játékig. Visszagondolva szép terhelt órarendet raktak nekünk össze az első időkben. Nem bánom, hogy végül oda adtam be a jelentkezésemet.”

Csiby Gergely az interjúban azt is elárulta, miért távozott a Magyar Színházhoz a Víg társulatától. “Nem gondolkodtam a váltáson, ezt eldöntöttem. Nem akartam elmenni, de egy olyan helyzet állt elő, amiben nem volt kérdés, hogy tovább kell menni. Nem őrlődtem napokon keresztül, nem hívtam fel egy volt tanárt vagy bárkit a szakmából tanácsért, hanem egyszerűen 24 óra alatt lepörgött bennem, és próbáltam a legjobbat kihozni a helyzetből. Minden nagyon későn történt. Úgy értem maga a szerződtetési tárgyalás a hivatalos határidő után. Így alakult, nem lehet felróni senkinek, nincs értelme. Egy picit szorított helyzet volt. Megoldódott szerencsére. (…) Lerakták elém a papírt, és mellé olyan véleményeket és kritikákat kaptam az igazgatóság részéről, amit nem éreztem jogosnak a három és fél év után. Keményen dolgoztam, azt gondolom minőségi munkát tudtam nyújtani és mindenemet odaadtam a színháznak. Olyan szerepajánlat érkezett a következő évadra, amiről úgy gondoltam, hogyha szeretnék tovább fejlődni szakmailag, akkor ezt nem fogadhatom el” – számolt be a színész.

A teljes interjú itt olvasható.