Alföldi Róbert: “Annyi szeretetet kapok…”

2019 augusztus 30. péntek, 7:46

Rendező, színész, festő, a Bárka Színház és a Nemzeti Színház egykori igazgatója. Alföldi Róbert volt a Klubrádió vendége – Lang Györgyi és Falusi Mariann kérdezték.

Van, amikor agresszív, ha a maximumot akarja kihozni valakiből, akkor nem ismer se istent se embert – mondja magáról Alföldi Róbert, a rendező. Szereti, ha pontosan megmondják, hogy mit kell csinálni – mondja magáról Alföldi Róbert, a színész. A magyarázat: a két munka során egész mást kell használnia magából az embernek.

Sokfelé hívják a világba rendezni, Koreától Equadorig. Itthon szűkülnek a lehetőségei, bátornak kell lennie annak, aki vele szeretne dolgoztatni. Csak olyanok hívják, akik nem foglalkoznak az esetleges következményekkel. Sok középkáder túlteljesít és ebbéli igyekezetében butaságokat csinál. Alföldi mégis úgy érzi rengeteg szeretet kap, és ez más, mint a rajongás. Igyekszik jó emberekkel körbevenni magát, már csak azért is, mert akkor kevesebbet kell dolgozni.

Alföldi Róbert / Fotó: Horváth Judit

Az Ötös c. műsorban szóba került a tao és a mecenatúra is. Az adótámogatás átalakításával kapcsolatban Alföldi Róbert szerint nem csak az a szörnyű, hogy színházak lehetetlenülnek el, hanem az is, hogy vidéki, jól működő művelődési házak zárhatnak be, vagy mondhatnak le színvonalas produkciók meghívásáról. Azzal pedig nincs gond, hogy pénzes emberek befektetésként kezelik a színházra szánt pénzüket, bekúsznak a művészetbe, a lényeg az, hogy ne tegyenek úgy, mint aki ért is hozzá.

Forrás: KLUBRÁDIÓ