Orosz Ákos nyerte a Kaszás Attila-díjat

2019 augusztus 30. péntek, 18:55

Az Országos Színházi Évadnyitó keretében adták át az elismerést.

A Kaszás Attila-díj idei jelöltjeként a közönség Harsányi Attilára (Miskolci Nemzeti Színház és Aradi Kamaraszínház), Orosz Ákosra (Vígszínház) és Király Attilára (Jászai Mari Színház és Szkéné Színház) szavazhatott.

A díj a magyar nyelven játszó színművészek szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila színművész szellemi hagyatékának ápolását szolgálja.

Az elismerést a Hegyvidéki Önkormányzat alapította a Mozaik Művészegyesülettel közösen. A díjat a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. gondozza a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) támogatásával. A szakmai szavazatokat a Magyar Teátrumi Társaság gyűjti össze.

Az idei átadót megelőzte a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozatának 6. alkalommal megrendezett, egész napos, Párbeszéd a magyar színház jövőjéről című előadóművészeti szakmai konferenciája.

“Közvetlennek, végtelenül emberinek ismertem meg Kaszás Attilát, aki velünk, gyerekekkel is nagyon kedves. Elképesztően jól énekelt. Azóta eltelt jó pár év, és én is a Vígszínház tagja lettem. Azé a színházé, amely elválaszthatatlanul összefonódott Kaszás Attila életművével” – mondta korábban a díjazott, Orosz Ákos.

A színészt büszkeséggel töltötte el, hogy a jelöltek közt lehetett, mert – mint azt kifejtette – ez azt jelenti, hogy a kollégái véleménye szerint méltó Kaszás Attila emberi és szakmai örökségét képviselni.

“A jelölés abban erősít meg, hogy van létjogosultsága a hosszú távú, kitartó, néha akár láthatatlannak tűnő munkának, az emberségnek, őszinteségnek, és van foganatja az állhatatos szakmai elkötelezettségnek” – hangsúlyozta Orosz Ákos.

“Ennél szakmaibb díjat el sem tudok képzelni. Így aztán rendkívül megtisztelő, hogy két színház is érdemesnek tartott rá. Nagyon hálás vagyok a kollégáimnak és mérhetetlenül jól esik, hogy olyannak látnak amilyen szeretnék lenni” – mondta korábban Király Attila.

A színész arról is mesélt, miként emlékszik Kaszás Attilára. “Őrzök tőle egy könyvet, premierajándékot. Amibe azt írta, örök haveromnak. Nem voltunk barátok, de azt hiszem, közel álltunk egymáshoz. Sok minden ugrik be, ha rá gondolok, játszottunk barátokat, ellenségeket, koreografáltam őt, de a legerősebb emlék, mikor a Holdbeli csónakos nélküle ment le, csak a hangja szólt. Hiányzik” – emlékezett Király Attila.

Arról, arról, mit jelent számára a jelölés, Harsányi Attila elmondta: “Nehéz szavakkal leírni azt a megtisztelő érzést, amit a jelölés jelent számomra. A gyermekem öleléséhez tudnám hasonlítani. Akinek ez megadatott, tudja, miről beszélek.”

A Librariusnak kifejtette, miként emlékszik Kaszás Attilára: “Kaszás Attila emberszeretetét és közösségépítő erejét magam is megtapasztalhattam a Háry János próbafolyamata alatt Szegeden. Esténként pedig csak hegedült és mosolygott, hegedült és mosolygott, és csak hegedült, hegedült, hegedült…”