Varga Ádám: “Nagyon szeretek csapatokhoz, közösséghez tartozni”

2019 augusztus 31. szombat, 9:06

Varga Ádám jelenleg szabadúszó, több helyen is láthatjuk, például a Rózsavölgyi Szalonban és az RTL Klub A Tanár című sorozatában is. A szabadságigényéről, a Spirit Színházban játszott Equus meztelen jelenetéről, a darab mondanivalójáról, vizsgaelőadásáról és a közeli terveiről is kérdezte a Deszkavízió.

A teljes interjút ITT olvashatja.

A kérdésre, mit szólt, amikor megkeresték, hogy játssza el az Equus főszerepét, Varga Ádám elmondta: “Egyfajta szerepálmom volt. (…) Nagyon örültem, amikor megkerestek a Spirit Színháztól, tisztában voltam vele, hogy mivel jár, hogy ez bevállalós, de ha van előadás, ami nincs meztelenség nélkül, az az Equus, hiszen a főszereplő srác abban éli ki a mindenen túlmenő és teljes fokú szabadság élményét, hogy éjjelente meztelenül lovagol. Persze lehetne rajtam kisgatya, vagy elcsalhattuk volna fénnyel, hogy ne látszódjon semmi, de itt ez az előadás szerves része. (…) Nem lehet olyan pillanat közben, amikor az jutna eszembe, hogy „juj, néznek”. Ez egy annyira intim dolog a fiú és a „szerelme” között, hogy mondhatjuk egyfajta szerelmeskedésnek is, de persze nem fizikai, hanem szellemi, lelki síkon. Éjszaka, lovaglás közben tud ez a srác igazán önmaga lenni, ekkor szabadul meg a frusztrációitól, mind azoktól az ingerektől, amik kisgyerekkora őt érik, a sok tiltás, elutasítás. (…) Vannak szerepek, amiket meg lehet oldani jó értelemben vett rutinból, de az Equus annyira zsigeri, hogy ha az ember nem folyatja át magán, akkor nincs értelme megcsinálni.”

A felvetésre, miszerint vizsgaelőadása, A Túlélő című monodráma is hasonló, lévén egy nagyon mély, gondolatébresztő anyag, elmondta: “Ez sem egy könnyen fogyasztható darab, ősztől játszom ismét a B32 Galériában. A főszereplője Tender Branson, egy vallási vezető, aki eltérít egy repülőgépet, és a pilótfülkébe zárkózva meséli el életét a feketedoboznak. Itt is eléggé dominál a civilizáció és a természet találkozásából fakadó konfliktus. A fogyasztói társadalom, a vallási biznisz és az alapvető emberi természet kritikáját fogalmazza meg. Engem nagyon foglalkoztatnak ezek a témák. Sokat dolgoztam A Túlélőn, mert ez eredetileg nem is egy színdarab, hanem a Harcosok klubja szerzőjének, Chuck Palahniuk regénye, amit én írtam át színpadra. Film se készült belőle, pedig szerintem velős anyag.”

Arról szólva, hogy már évek óta szabadúszó, úgy nyilatkozott: “Még sehol nem voltam társulati tag, de biztos eljön majd az idő, amikor úgy fogom érezni, hogy szívesen leszerződnék egy kőszínházhoz. Nagyon szeretek csapatokhoz, közösséghez tartozni, egy helyen többfélét játszani, kicsit otthon érezni magam, de valahogy emellett nagy a szabadságigényem, muszáj, hogy új helyeken új emberekkel találkozzam, új impulzusok érjenek. Hálás vagyok azért, hogy eddig mindenhol családias volt a hangulat, és ilyen szempontból, amit egy társulattól várnék, azt megkapom most is, közben mégis szabad vagyok. Jelenleg csomó mindent kipróbálhatok, ez borzasztóan motivál.”

A teljes interjút ITT olvashatja.