Fekete Péter: ‘GDP-arányosan Magyarország fordítja a legtöbb pénzt kultúrára Európában’

2019 szeptember 01. vasárnap, 7:35

A taót felváltó előadóművészeti többlettámogatási rendszer a korábbinál kiszámíthatóbb, visszaélésektől mentes, követhető helyzetet teremtett, amelyben valamennyi érintett szféra megtalálta a maga útját – hangsúlyozta Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár pénteken Budapesten egy színházi szakmai konferenciát követően.

Oroszl‡ny, 2019. augusztus 4. Fekete PŽter, az Emberi Eroýforr‡sok MinisztŽrium‡nak kultœr‡Žrt feleloýs ‡llamtitk‡ra beszŽdet mond Henye PŽter festoýmuývŽsz ki‡ll’t‡s‡nak megnyit—j‡n az Oroszl‡nyhoz tartoz— vŽrtesszentkereszti ap‡ts‡gromban 2019. augusztus 4-Žn. A t‡rlat a vŽrtesszentkereszti templom Žs bencŽs kolostorrom kultur‡lis ŽrtŽkeit nŽpszeruýs’ti. MTI/Bodn‡r Bogl‡rka

“Az új rendszer a táncos, a zenei, az állami és a közfeladatot ellátó színházi, illetve a független, kísérletező szférában egyaránt működőképes” – tette hozzá Fekete Péter a Párbeszéd a magyar színház jövőjéről című konferencia után a Pesti Magyar Színházban tartott sajtótájékoztatón.
    
“Magyarország a legtöbb pénzt, a GDP 1,5 százalékát költi kultúrára Európában, az átlag 0,6 százalék körül van. Ez a színházi vezetőkre, a szakmai szervezetekre és a kulturális államtitkárságra is nagy felelősséget ró” – mondta az államtitkár. Megemlítette, hogy Kaposvártól Debrecenig több mint tíz színház felújítása van előkészítési, tervezési vagy befejezési fázisban.
    
Kriza Zsigmond, a Budapesti Operettszínház ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: a szakmai konferencián egyetértés alakult ki abban, hogy a társulati foglalkoztatási, illetve a törzsgárdamodell megteremtése az előadóművészeti törvényben megnyugtatóan rendezheti a színművészet és a színházi dolgozók hivatásgyakorlásának évtizedeken át megoldatlan kérdését.
    
Zalán János, a Pesti Magyar Színház igazgatója kiemelte annak fontosságát, hogy a színházi szakma immár 6. alkalommal tartott érdemi találkozót, amelyen foglalkoztatási, drámapedagógiai, színházműködési és feladatellátási kérdésekben is előre lehet lépni.
    
Kucsera Tamás Gergely, a szervező Magyar Művészeti Akadémia (MMA) főtitkára úgy fogalmazott, hogy a konferencián a színházi életből az élet színházát kezdték kialakítani, és mindenki azzal tud foglalkozni, amihez a legjobban ért.
    
A sajtótájékoztatón Fekete Péter bejelentette: lezárultak a szakmai előkészületei annak, hogy a Pesti Magyar Színházból egy magyar nemzeti ifjúsági színház alakuljon ki. “Átvettem és Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének továbbítom az erre vonatkozó tervezetet, amelyet a Kulturális Államtitkárság mindenben támogat” – mondta az államtitkár.